keskiviikko 10.8.2022 | 14:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan lukion tekemä yrittäjyyskasvatustyö huomioitiin Pohjois-Pohjanmaan vuoden YES Agentti -palkinnolla – "Jos nuori lopettaa lukion, koska yritys menestyy liian hyvin, olemme epäonnistuneet"

Eetu Kupulisoja
La 7.12.2019 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan lukion yrittäjyyskasvatuksen opettajatiimi on palkittu Pohjois-Pohjanmaan vuoden YES Agentti - yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä -tunnustuksella. Tiimin tämän hetken opettajat Kaarina Keskitalo, Tuomo Hurtig ja Aino Kurtti yllätettiin toden teolla, sillä he eivät etukäteen tienneet torstain ylioppilasjuhlan yhteydessä jaetusta palkinnosta.

– Aivan täytenä yllätyksenä tuli! Kyllähän tämä mukavalta tuntuu. Se on paras palkinto, kun nuorten yrityksilleen asettamat tavoitteet ovat täyttyneet, mutta kiva tietysti, että työmme on huomioitu muuallakin, Hurtig tiivisti opettajien tunnelmat.

Yrittäjyyskasvatusohjelmassa Nivalan lukio on mukana neljättä vuotta, nuoria yrityksiä lukiolla on nyt kolmatta kertaa. "Nivalan malli" on luotu nollasta liikkeelle lähtemällä, kun Nivalan lukio pääsi mukaanYES - Lukiot työelämään -hankkeeseen.

– Ensimmäisenä vuonna kierrettiin muita oppilaitoksia. Lukioita ei silloin ollut mukana. Muun muassa Reisjärven kristillisestä opistosta otettiin mallia, loppu keksittiin itse, Keskitalo muistelee.

Nivalan mallissa ensimmäisenä lukiovuonna yrittäjyyskasvatusta esitellään nuorille ja aiheesta kiinnostuneille järjestetään muun muassa 24h-leiri. Toisen vuoden ajaksi on mahdollista perustaa oma NY-yritys. Abivuosi on rauhoitettu ylioppilaskirjoituksille.

YES Agentti -tunnustuksella palkitaan vuosittain rohkeita opettajia, uraauurtavia rehtoreita, yrittäjämäisiä kouluja tai loistavia tiimejä, jotka ovat edistäneet yrittäjyyskasvatusta omassa lähiympäristössään.

Pohjois-Pohjanmaalla toimintaa koordinoi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE. Sen väki tosin jääväsi itsensä päätöksenteosta, kun selvisi, että palkintoa suunnitellaan omalle paikkakunnalle.

– Nivalan lukiossa on sisäistetty se, ettei yrittäjyyskasvatus voi olla vain yhden opettajan vastuulla, vaan toiminnan tulee olla yhdessä suunniteltua ja tehtyä, sanoo YES Pohjois-Pohjanmaan aluekoordinaattorina toimiva projektitutkija Jouni Hintikka.

– Nivalan lukion opettajatiimi on aidosti uudistanut koulutusta lisäämällä ja rakentamalla koulu-yritysyhteistyötä ja viemällä yrittäjämäistä pedagogiikkaa opetukseen. Tiimi on toiminut aktiivisesti yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä, se omaa myönteisen asenteen yrittäjyyskasvatukseen ja innostaa esimerkillään ja asenteellaan myös muita mukaan, Hintikka jatkaa.

Anna-Mari Simunaniemi (oik.) onnitteli palkinnosta kättelyvuorossa olevaa Kaarina Keskitaloa, Tuomo Hurtigia ja Aino Kurttia.
Eetu Kupulisoja

Lukion yrittäjyyskasvatustiimi korostaa yhteistyön merkitystä: paikalliset yritykset ovat olleet ilolla mukana tekemässä yhteistyötä. Samalla nuoret ovat päässeet verkostoitumaan.

– On mahtava nähdä, että kun nuorille antaa mahdollisuuden, he nousevat esiin. Se pitää kuitenkin muistaa, että lukion päätavoite on tehdä nuorista ylioppilaita. Olemme vitsailleet, että jos nuori lopettaa lukion, koska yritys menestyy liian hyvin, olemme epäonnistuneet, Tuomo Hurtig nauraa.

Kolmen vuoden aikana lukiolla on ollut yhteensä kahdeksan yritystä. Tällä hetkellä niitä on kolme. Helmikuussa tie vie tutusti Uskalla yrittää -semifinaaliin. Kaksi vuotta sitten nivalalaisyritys Jelppi NY nähtiin kyseisen kilpailun finaalissa.

Nivalan lukion yritykset eivät ole suoraan jatkaneet toimintaansa NY-vuoden jälkeen, mutta osan kohdalla toiminta on jatkunut harrastemielessä.

Palkintoa Jouni Hintikan kanssa jakamassa ollut MicroENTREn tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemitoivoi, että tunnustus kannustaa lukiota jatkamaan valitulla tiellä ja tekemään upeaa yrittäjyyskasvatustyötä myös tulevina vuosina.

Sen palkittu kolmikko lupaa taustajoukkoineen tehdä.

– Tämä antaa vain lisäboostia kehittää tätä, Aino Kurtti vakuutti.

#