sunnuntai 9.8.2020 | 05:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesonmäen tuulivoimakaava Haapaveden kaupunginvaltuuston sinetöitäväksi – Nivalalta ainoa kielteinen lausunto

SUVI HYTTINEN
Ti 10.12.2019 klo 15:27 | päivitetty ti 15:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kesonmäen tuulivoimapuiston rakentamisen mahdollistava yleiskaava etenee ensi viikolla Haapaveden kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kaupunginhallitus käsitteli kaavaehdotusta maanantaina. Taimi Maliniemi (ps.) esitti, että kaavaa ei hyväksyttäisi, mutta esitys raukesi kannattamattomana.

Kaavamuutos koskee Kesonmäellä sijaitsevaa reilun tuhannen hehtaarin aluetta, jonne Puhuri Oy suunnittelee seitsemän, maksimissaan 260 metriä korkean voimalan tuulipuistoa.

Kaavamuutosehdotuksen aineisto sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat olleet nähtävillä syyskuun lopusta marraskuun alkuun. Kaavaehdotuksesta annettiin 12 lausuntoa, muistutuksia ei jätetty lainkaan.

Kielteisesti tuulipuistoon suhtautui lausunnon antajista ainoastaan Nivalan kaupunki. Nivalan kaupunginhallituksen hyväksymän lausunnon mukaan Malisjoen kulttuurimaiseman arvoa ei ole otettu kaavassa tarpeeksi huomioon. Matkaa Kesonmäeltä Nivalan puolelle Malisjoen maisemiin on kuutisen kilometriä.

Kaavanlaatija FCG toteaa vastineessaan, että tuulivoimaloiden sijoittelussa on huomioitu ja kaavassa arvioitu hankkeen vaikutukset lähimmille arvokkaille maisema-alueille, mukaan lukien Nivalan puolelle sijoittuva Malisjokivarren kulttuurimaisema. Vaikutukset maisema-alueille ovat pääasiassa vähäisiä, paikoitellen korkeintaan kohtalaisia.

Myös lähin asutus Nivalan puolella sijoittuu reilusti yli kuuden kilometrin päähän suunnitelluista voimaloista, eivätkä hankkeen melu- tai varjovälkevaikutukset yllä Nivalan puolelle. Vastineessa todetaan, että Nivalan lausunto merkitään tiedoksi, mutta se ei aiheuta toimenpiteitä kaava-asiakirjoihin.

#