maanantai 17.2.2020 | 04:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Nivala-lehden ruokakolumnisti Pirjo Toikkanen kehottaa tekemään tähteistä tähtiä

Nivala-lehti
To 26.12.2019 klo 10:00 [päivitetty pe 14:30]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jouluksi varataan herkkua monenlaista. Onhan joulu perinteisesti Suomessa ruokajuhlista suurin. Helposti sitten käy niin, että ei siinä joulun pyhinä kaikkea ehditä nauttia. Jääkaapista löytyy välipäivinä ruokaa, jolle on keksittävä jatkojalostusta. Tähderuoka voi loistaa uudessa yhteydessä tähden roolissa, mutta vain jos ruuat on säilytetty ensiluokkaisina. Osan voi pakastaa.

Kinkkua kuuluukin jäädä ainakin sen verran, että siitä riittää hernekeittoon. Kinkku taipuu myös perunan kanssa kiusaukseen. Lämpimät voileivät, pizza, uuniperunoiden täyte ja pyttipannu tulevat helposti mieleen nekin. Maalaissalaatti kinkusta, herneistä, perunoista ja sipulista voisi maistua hyvän salaatinkastikkeen kanssa.

Joulun laatikkoruuat käyvät kasvispihveihin ja -pyöryköihin, kun lisää munaa, korppujauhoa tai perunaa sitovaksi aineeksi. Lisämakua saa sipulista tai voimakkaasta juustosta. Sämpylätaikinat, sosekeitot, piirakoiden täytteet, letut… Kyllä, niihin voi kasvislaatikoita hyödyntää.

Joulupöydän kalat säilyvät kaikkein lyhimpään. Graavatut, kylmäsavustetut ja marinoidut kalat on käytettävä pikimmiten kiusauksiin, iltapalapiirakkaan, salaatteihin ja leivän päällä, savukalat erilaisina tahnoina, mädit blinien kanssa. Rosollia voi kokeilla borssiin tai lindströminpihveihin.

Tähderuuan uudelleenkäyttöä on helppo ideoida myös leivonnaisista omien tarpeiden mukaan. Tavoitteena on se, että käyttökelpoista ruokaa ei päätyisi roskikseen.

Suomessa kotitaloudet heittävät menemään 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa. Henkilöä kohden tämä tekee 20-25 kiloa, noin sadan euron arvosta. Liki joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy roskakoriin. Kodeissa haaskataan leipää, valmisruokia, liha- ja kalatuotteita, hedelmiä, kasviksia, marjoja ja kahvia.

Lisäksi ruokahävikkiä kertyy alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupassa ja ravintoloissa, Suomessa arviolta 400-500 miljoonaa kiloa vuodessa. Maailmanlaajuisesti noin kolmannes tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään pois. Tällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä. Nämä pysäyttävät luvut julkaistiin viime syksynä kuluttaja.fi-sivustolla.

Jos jouluna jäi tähteeksi munanvalkuaisia, käytä ne juhlavaan jälkiruokaan.

Pavlova

4 munanvalkuaista

2 ½ dl hienoa sokeria

2 tl maissitärkkelystä

2 tl sitruunanmehua

Lisäksi

2 dl kuohukermaa

1 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

marjoja tai hedelmiä

Vatkaa valkuaiset mieluiten teräskulhossa, lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Lisää sitruunanmehu.

Piirrä leivinpaperiarkkiin halkaisijaltaan noin 20 cm:n ympyrä esim. lautasen avulla. Sivele kevyesti öljyä ja levitä valkuaisvaahtoa ympyrän sisään. Nostele loppu nokareina reunoille.

Paista 125-asteisen uunin alatasolla 1 ½ - 2 tuntia. Pinnan tulee olla oljenvaalea ja rapea, sisuksen kuin vaahtokarkkia.

Vatkaa kerma sokereiden kanssa vaahdoksi. Nosta marenkipohja tarjolle. Täytä kermavaahdolla. Lisää marjoja tai hedelmäpaloja ja tuprauta päälle tomusokeria.

Vinkki: Jos erottelit valkuaiset keltuaisista tätä varten, voit tehdä keltuaisista täytteeksi kuohkean sitruunatahnan kuten kuvassa. Ohje löytyy netistä.

Ohjetta täydennetty 27.12. klo 14.30. Ohjeen loppuosa oli jäänyt pois.

#