keskiviikko 3.6.2020 | 19:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Saako kirkossa taputtaa?

Pe 27.12.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Aloitetaan vastauksella: kyllä saa. Ja jos on syytä, pitääkin taputtaa.

Olin viime perjantaina Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertissa Nivalan kirkossa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun olin Nivalan evankelisluterilaisen seurakunnan pyhätössä kaupallisessa konsertissa. Toki niitä on siellä ollut tätä ennenkin, ja tilanne on monille tuttu.

Mutta milloin taputetaan? Se on osaltaan taitolaji, sillä esimerkiksi sinfonioissa ja niihin verrattavissa teoksissa on yleensä kolme osaa, joista suosionosoitukset annetaan tavan mukaan vasta kaikkien osien jälkeen.

Juttelin asiasta hyvän ystäväni kanssa. Hän on ammattiviulisti, joka soittaa muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa ja on soittanut useissa Suomen eturivin orkestereissa, Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Avanti!ssa ja on soittanut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissakin.

Hänen ohjeensa kuuluu: taputtakaa kun siihen on aihetta. Ammattiviulisti ei ole moksiskaan, jos suosionosoitus tulee protokolläärisesti niin sanotusti väärässä paikassa. Se kertoo parhaimmillaan siitä, että yleisö on vaikuttunut kuulemastaan ja näkemästään. Näin käy esimerkiksi Savonlinnassa – ja kyllä muissakin oopperoissa – koskettavien aarioiden jälkeen.

Orkesterinjohtaja ohjaa myös yleisöä. Hän voi antaa ymmärtää, että tässä on nyt vielä urakka vähän kesken tai että nyt, antaa mennä vaan!

Nivalan kirkossa kuultiin parit suosionosoitukset Felix Mendelssohnin kuudennen sinfonian ja Carl Philipp Emanuel Bachin Jousisinfonian osien välillä. Mutta niin kuultiin lopussakin, ja kyllä Jousisinfonia ne ansaitsi. Presto-osassa johtaja Tomas Djupsjöbacka ja orkesterinsa suorastaan riehaantuivat.

Sitä mietin etukäteen, miten käy aplodeille konsertin päättäneen yhteislaulun jälkeen. Orkesteri säesti ja yleisö lauloi Maa on niin kaunis. Taputtaako osin itselle ja ennen kaikkea, voiko hyvin kristillisen sanoman sisältävälle kappaleelle osoittaa suosiota?

Yleisö vastasi: kyllä voi, seisaalleen nousten kuten se laulettiinkin.

#