sunnuntai 9.8.2020 | 05:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kuvataiteilija Maija Keränen toi Nivalan Tillarigalleriaan maahanmuuttajien kulttuuria ja ottaa kantaa monikulttuurisuuden puolesta, vihapuhetta vastaan

Risto Puolimatka
Ke 8.1.2020 klo 13:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Olen saanut hyviä ystäviä ja tunnen joka päivä onnea siitä, miten hienoja ja positiivisia ihmisiä olen saanut kohdata. Koko maailma on Kajaanissa tullut syliini. Sellaista aitoutta ja ihmisenä oloa juuri kaipaa, sanoo taiteilija Maija Keränen Tillarissa avautuneen näyttelynsä esittelytekstissä.

Maija Keränen haluaa ottaa kantaa töillään. Hän haluaa vastustaa rasismia ja vihapuhetta ja toimia monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta.

Keränen tunnetaan etenkin hedelmä- ja kukka-asetelmistaan, joita myös Tillarissa on esillä. Niiden ohella Tillarissa on paljon töitä, jotka ovat syntyneet Keräsen maahanmuuttajahankkeesta.

Hanke alkoi vuonna 2013. Keränen pääsi mukaan maahanmuuttajien kotoutuskoulutukseen, jossa heille opetettiin suomea. Keränen seurasi opetusta, keskusteli oppilaiden kanssa ja tutustui heihin. Koulutuksessa hän myös luonnosteli sen osanottajia.

Myöhemmin Keränen piti maahanmuuttajille taidetunteja. Muotokuvaluonnoksia syntyi runsaasti, ja lopulta Keränen viimeisteli luonnoksistaan näyttelyn.

Maija Keränen on kajaanilainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta ja toiminut kuvaamataidon opettajana ja vapaana taiteilijana 1980-luvulta lähtien.

Ihminen on ollut aina Keräsen taiteen keskeisin ja kiinnostavin aihe, hän itse kertoo. Hän tuntee monia eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä. Kajaanissa on pari tuhatta maahanmuuttajaa, jotka edustavat yli 30:tä eri kansallisuutta.

Tillarin tämänkertainen taidenäyttely on Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely. Taiteilija ei ollut itse paikalla ripustamassa töitä, vaan hän tulee kertomaan taiteensa synnystä ja suhteestaan maahanmuuttajiin Tillarigalleriaan ensi tiistaina 14. tammikuuta illalla.

Tillarissa esillä oleva taide on pääosin lyijykynä- ja akvarellitöitä. Joukossa on muutama öljyvärein tai rasvaliidulla ja nestemäisellä tussilla tehty työ. Osa töistä on yksityiskokoelmista, mutta suuri osa niistä on myytävänä.

Maija Keränen – maalauksia monikulttuurisuudesta on esillä Tillarissa 29. tammikuuta saakka. Galleria on avoinna maanantaista perjantaihin, mutta poikkeuksellisesti se on suljettu nyt torstaina ja perjantaina 9.-10. tammikuuta.

Koko maailma on Kajaanissa tullut syliini.

#