keskiviikko 3.6.2020 | 19:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

On talvea pitänyt, siunailee päätoimittaja Tupalan nurkilta

To 16.1.2020 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Säätähän sitä joutaa ihmiset siunailla. Milloin ollaan ajankohdan keskiarvoa kylmemmällä tai lämpimämmällä, sateisemmalla tai kuivemmalla puolella. Mutta toisaalta, eihän sellaista usein ole olemassakaan todellisuudessa kuin keskiarvoinen sää.

Elettiin suunnilleen tammikuun alkupuolta noin vuonna 1990. Olin silloin Helsingissä Ylen radiouutisilla töissä, ja kävelin kustannuspaikalle Ilmalan junaseisakkeelta. Lämmintä oli liki kymmenen astetta.

Puut pukkasivat silmua, ja mietin, mitenhän noille mahtaa käydä sinä talvena. No, luonnolla on tapana selvitä ja niin silloinkin. Sää kylmeni, silmut vetäytyivät puhjetakseen keväällä uudelleen.

Sitähän tässä saa näinä aikoina miettiä tavallinen kylänraitilla kulkija, onko tämä nyt sitä ilmastonmuutosta. Kyllähän tuo siltä näyttää, että merkkejä siitä on. Ilmasto lämpenee ja sään ääri-ilmiöt korostuvat ja lisääntyvät.

Ystäväpiirissäni nuori ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg nostattaa ristiriitaisia tunteita. Kuka kannattaa häntä ja hänen varoittavia ajatuksiaan ihmiskunnan nykymenosta, kuka taas vastustaa ja pitää häntä hyväksikäytettynä nuorena, joka on tekemällä tehty tuote.

Siinä vaiheessa kun keski-ikäiset herrahenkilöt maailman presidenttejä myöten alkoivat tytötellä ja vähätellä häntä, tulin siihen tulokseen, että meillä taitaa olla tässä todellinen poliittinen vaikuttaja. Ja eipä silti, nuorisossa meillä on tämän maailman voima, he rakentavat parempaa maailmaa kuin me entiset nuoret.

Käykääpä katsomassa Malisjoen virtausta. Virtaama oli huipussaan viime viikon loppupuolella, kolmisen kuutiota sekunnissa. Ei se nyt varsinainen tulva vielä ollut, mutta kyllä oli Jaakolan sillalta katsoessa kuohu kova ja kivet veden peitossa.

Tätä kirjoittaessa näkyy virtaama painuneen noin yhteen kuutioon, eli sekunnissa Malisjoessa virtaa vettä sahan kosken kohdalla tuhannen litraa. Elokuussa siunailin tuossa yllä olevan Ajassa-kuvan alla, että virtaama ei ollut kuin 160 litraa sekunnissa.

#