sunnuntai 20.9.2020 | 23:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Autogrillinsä Ylivieskasta Nivalaan siirtänyt Juha Lindström suunnitteli pyörittävänsä grilliään yksin, mutta nyt, alle kolme viikkoa sen avaamisen jälkeen, hänellä on viisi osa-aikaista työntekijää – Yrittäjä toivoo saavansa lähiruokaan suosivalle grillilleen naudan jauhelihaa nivalalaiselta tilalta

Eetu Kupulisoja
La 18.1.2020 klo 10:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eipä arvannut Juha Lindström miten kävisi, kun hän uudenvuodenaattona avasi Nivalan Autogrillin luukut asiakkaille. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien asiakkaita on riittänyt siinä määrin, että parhaimmillaan ruoka on loppunut kokonaan kesken.

– En osannut odottaa näin isoa ryntäystä. Tarkoitus oli, että pyöritän grilliä yksin tai yhden kaverin kanssa. Onneksi sain nopeasti hyviä työntekijöitä, Lindström sanoo.

Tällä hetkellä hän työllistää itsensä lisäksi viisi osa-aikaista työntekijää. Asenmanseudulla Rikitecin, Savenmaan ja Koivusaaren välissä toimivaa grilliä hän on markkinoinut ainoastaan Facebookissa, joten jatkuvat jonot "hämmästyttävät vieläkin".

Säde Liikala on yksi autogrillin työntekijöistä. Grillin suosituimpia annoksia ovat olleet Rysky- ja Makupala-hampurilaiset.
Eetu Kupulisoja

Nivalan Autogrilli toimi aiemmin Ylivieskassa Kärkkäisen pihassa. Silloin nimenä oli Vieskan Autogrilli.

Grillin pyörittämisen Lindström aloitti vuokravaunulla helmikuussa 2017, mutta jo muutaman kuukauden jälkeen toiminta siirtyi kiinteään rakennukseen. Ylivieskassa grilli palveli jouluun asti, jonka jälkeen toiminta rakennuksineen siirtyi Lindströmin kotipaikkakunnalle Nivalaan.

– Nivalalaiset pyysivät pitkään, että tulisin Nivalaan pitämään grilliä. Kaksi vuotta ehdin katsella sopivaa paikkaa. Kun tämä paikka löytyi, ratkaisun tekeminen ei ollut vaikeaa, Juha Lindström kertaa.

Sijaintia hieman keskustan ulkopuolella Lindström ei näe ongelmaksi, kuten ei myöskään sitä, ettei grillissä ole sisätiloja.

– Nivalassa ihmiset liikkuvat muutenkin autolla ja autogrillikulttuuri on vahvaa. Toki väkeä käy ympäri maakuntaa, viikonloppuisin etenkin Tuiskula vetää Nivalaan.

Lähiruoka on Lindströmille lähellä sydäntä. Se on myös hänen grillinsä kulmakivi: mitä lähempää ruoka tulee, sitä parempi.

– Esimerkiksi makkarat tulevat Sikabaarista ja kananmunat Nivalasta Niemen kanalasta. Jauheliha on kotimaista ja pihvit tehdään itse. Haaveena olisi saada naudan jauhelihaa joltain nivalalaiselta tilalta. Olisi mukava myydä hampurilaisen välissä oman paikkakunnan lihaa, yrittäjä vinkkaa.

Aina ruoanlaitosta pitäneelle Lindströmille grillin pyörittäminen on ollut pitkäaikainen unelma. Maatilalla syntynyt ja kasvanut sekä myös eläinkuljettajana työskennellyt mies on nähnyt eläimen vaiheet syntymästä kuolemaan, joten grillillä työskentely on aiemmin nähdylle hyvää jatkumoa.

Autogrilli on avoinna kellonympäryksen jokaisena päivänä, mutta silti hiljaiset hetket ovat olleet erittäin harvassa.
Eetu Kupulisoja

Juha Lindström kehuu moneen otteeseen Nivalan grillikulttuuria. Hän näkee, että monella paikkakunnalla se on ollut hiipumaan päin, mutta esimerkiksi Sami Hedbergin vetämä tv-ohjelma on tuonut grillejä takaisin suosioon.

Vaihtoehtoja grilliruoannälkäisille Nivalassa riittää, mutta Lindström uskoo, että kilpailu on vain tervettä, ja kaikille pitäjän grilleille löytyy asiakkaita.

Alun asiakasryntäys on saanut Lindströmin pohtimaan jo laajentumista. Varastotilaa hän on jo hankkinut lisää.

– Tässähän on pitkä tontti vuokrattuna, Lindström naurahtaa mahdollisista tulevaisuudensuunnitelmista.

Juha Lindström tunnetaan myös innokkaana autourheilijana. Hän ajaa rallia ja oli mukana perustamassa ralliseura Revolt Racing Teamia.

– Viime aikoina ei ole oikein kerennyt mukaan rallitouhuihin. Työt pitää hoitaa ensin, mutta jospa se tästä pian helpottaisi, grilliyrittäjä tuumii.

#