torstai 2.7.2020 | 08:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hurjat tehot nakuttanut Oliver Teppo lähtee Kärppä-rintamaa rikkomaan – Neljä Nivala Cowboysin tyttökiekkoilijaa valittiin Pohjola-leirille

Eetu Kupulisoja
Ke 22.1.2020 klo 13:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

19 pelaajaa, joista 17 Oulun Kärpistä, yksi Kuusamon Pallo-Karhuista ja Oliver Teppo Nivala Cowboysista. Sellainen on kokoonpano, kun Jääkiekkoliiton Pohjoisen alueen joukkue lähtee viikonloppuna Tulevaisuuden tähdet -tapahtumaan Vierumäelle.

– Kyllähän se jännittää, kun muuten joukkueessa on lähes pelkkiä Kärppiä. Muutaman jätkän tunnen etukäteen, Oliver Teppo sanoo.

Cowboysin C2-joukkueessa hyökkääjänä pelaava Teppo on kulkenut monen katsauksen läpi päästäkseen nykyiseen pisteeseen. Matka alkoi syksyllä Pyhäjoella järjestetyistä Pelitälleistä. Marraskuussa Vuokatissa järjestettiin Pikku-Pohjola 1 ja joulukuussa Oulussa Pikku-Pohjola 2 -kartoitustapahtumat. Viimeksi mainitussa oli mukana neljä Cowboys-pelaajaa.

Yhteensä Tulevaisuuden tähtiin kutsutaan 170 vuonna 2005 syntynyttä poikaa. Heistä 74 valitaan Pohjola-leirille, johon kutsutaan vuosittain ikäluokkansa parhaat pelaajat koko Suomesta. Aiemmin leirille on jo nimetty 28 poikaa: 12 puolustajaa ja 16 hyökkääjää.

– Olisihan se makea päästä vielä jatkamaan. Pelataan miten osataan ja katsotaan, pääseekö jatkoon, Oliver Teppo ennakoi.

Pohjola-leirin perusteella kootaan ikäluokan maajoukkue, johon valitaan 40 kenttäpelaajaa ja neljä maalivahtia.

Oliver Tepon pelipaikaksi on vakiintunut vasen laitahyökkääjä. Teppoa pidetään hyvän peliälyn omaavana taitavana ja hyvin liikkuvana pelaajana, jonka lajitekniset taidot ovat hyvällä tasolla. Syksyn alkusarjassa hän keräsi 14 ottelussa peräti 73 tehopistettä, mikä on poikkeuksellisen kova määrä.

– Vahvuudet ovat hyökkäyspäässä. Teen paljon töitä etenkin kulmissa. Puolustuspelaamista saisi vielä parantaa, nuori mies analysoi omaa peliään.

Jääkiekkoa Teppo on pelannut kymmenisen vuotta, Cowboysin lisäksi myös Haapajärven Kiiloissa. Arto Hännisen valmentama C2-05 -joukkue koottiin kuluvaksi kaudeksi, sitä ennen Teppo pelasi vuotta vanhempien joukkueessa.

– Meillä on tosi mukava porukka, homma on toiminut tosi hyvin.

Alkusarjassa joukkue kohtasi vielä omaan tasoonsa nähden vaatimattomia vastustajia, mutta jatkossa pelit kovenevat ja aika ja tila kentällä vähenevät.

Teppo ei ole vielä miettinyt, kuinka pitkälle hän voisi kiekkourallaan edetä.

– Muutaman vuoden sisällä pitäisi muuttaa johonkin, jos haluaisi päästä isoon seuraan.

Tyttökiekkoilijat kokoontuvat 5.–8. helmikuuta Pohjola-leirille Kuortaneelle. Kutsuttujen joukossa on yhteensä 68 pelaajaa, joista neljä edustaa Nivala Cowboysia: puolustaja Adalmiina Makkonen sekä hyökkääjät Moona Keskisarja, Vanessa Viitala ja Alisa Makkonen.

Pyhäntäläiset Makkosen kaksoset, 15, pelaavat toista kautta Cowboysissa, Keskisarja, 15, ja Viitala, 14, ovat seuran omia kasvatteja.

Nelikko pelaa tällä hetkellä Cowboysin poikien C2-joukkueessa sekä Ylivieskan Jääkarhuissa naisten Mestistä. Lisäksi Keskisarja debytoi viikonloppuna Naisten Liigassa Rovaniemen Kiekon riveissä ja iski heti ensimmäisen liigamaalinsa.

– Poikien pelit ovat kovempia, vauhdikkaampia ja fyysisiä kuin tyttöjen pelit. Niissä kehittyy nopeasti, Keskisarja ja Viitala tuumivat.

Heidän tiensä ikäluokan parhaiden tyttökiekkoilijoiden joukkoon on ollut pitkä: Keskisarja aloitti pelaamisen peruskoulun ensimmäisellä luokalla, Viitala meni kiekkokouluun jo 4–5-vuotiaana.

Keskisarja kuvailee Viitalaa nopeaksi pelaajaksi, joka on hyvä kiekon kanssa. Viitalan mielestä taasen Keskisarja on kova luistelemaan, hyvä puolustamaan ja kova tekemään töitä.

Viime viikon Urheilugaalassa iloittiin naisurheilun todellisesta läpimurrosta: naisten urheilua on viimeinkin alettu arvostaa ja televisioida siinä missä miestenkin.

Näkyykö suuntaus myös tyttökiekon puolella?

– Ei sitä vielä yhtä paljon arvosteta (kuin poikien kiekkoa), mutta nyt on ruvettu arvostamaan paljon enemmän, Vanessa Viitala näkee.

”Seuratyön viikoittainen arki ratkaisee”

Nivala Cowboysin valmennuspäällikkö Ari Ohtamaa on ylpeä, että niin moni Cowboys-pelaaja on mukana taistelemassa paikasta ikäluokan parhaiden joukossa.

– Seuratyön viikoittainen arki ratkaisee. Nämä pelaajat ovat olleet hyvässä joukkueessa hyvin pelikavereiden kanssa ja imeneet sieltä taitoja itselleen, Ohtamaa toteaa.

Kokenut jääkiekkomies näkee, että etenkin vuonna 2005 syntyneiden poikien ikäluokka on erittäin tasokas, kovempi kuin esimerkiksi vuotta vanhempien ikäluokka.

– Meidän tyttöpelaajamme ovat pelanneet pitkään poikien kanssa, mikä on taannut heille hyvän kehittymisen.

Ari Ohtamaa muistuttaa, että nykypäivän huippujuniorit menevät luistelukouluun jo 3–4-vuotiaana, osa sitäkin nuorempana. Nuorena aloittamista helpottaa myös varusteiden kehittyminen.

Ohtamaa kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi nykyisistä A-maajoukkuepelaajista monella ei ole lainkaan taustaa juniorimaajoukkueista, joten kovalla työllä ja voimakkaalla halulla maajoukkueympyröihin voi nousta myöhemminkin, vaikka ei juniorina vielä ikäluokkansa kärkinimiin kuuluisikaan.

#