perjantai 29.5.2020 | 23:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja kauhistelee Tupalan nurkilla uusinta Veikkaus-kohua: Lakia kierrettiin, vaan eipä jääty riittävän ajoissa kiinni

To 30.1.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Rahapelimonopolimme Veikkaus Oy on ollut viime kuukausina/vuosina monta kertaa kohun keskellä. Liki yhtä monta kertaa allekirjoittanut on raapustanut aiheesta Tupalan nurkilla. Ja jälleen kerran peliyhtiö antoi siihen aihetta.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina karmeita tietoja. Veikkaus lisäsi niiden karmivuutta. Käytännössä yhtiön laki- ja vastuullisuusjohtaja myönsi MOT:n haastattelussa, että yhtiö on tietoisesti jättänyt kymmenien miljoonien eurojen arvoisessa sopimuksessa lain edellyttämän kilpailuttamisen tekemättä ja salannut asian niin pitkään, ettei tapauksesta voida enää valittaa markkinaoikeuteen.

Sopimusta tehdessään Veikkaus tiesi, että jos asia tulee julki puolen vuoden sisällä, syntyy iso kalabaliikki. Yhtiö väisti luodin ja kun valitusaika ehti mennä ennen tietojen julkituloa, toteutui vain Veikkauksen peloista pienempi: yhtiötä osoitellaan sormella ja sanotaan, että noin ei saisi tehdä. Sen kanssa monopoli näyttää pystyvän ongelmitta elämään.

Veikkauksen toiminta on sanalla sanoen irvokasta. Yritys, jonka asema tunnetusti perustuu vastuullisuuteen ja pelihaittojen ehkäisyyn, viittaa itse kintaalla koko vastuullisuus-käsitteelle.

Toki edellä mainittu pelijärjestelmäsopimus on sinänsä pieni osa Veikkauksen kokonaistoimintaa, mutta kun kyseessä ei ole yksittäistapaus. Ja kun yhtiö ei näytä edes katuvan harkittua lainvastaista toimintaansa, kertoo se yrityksen arvoista aika paljon.

MOT:lle ja muille medioille täytyy nostaa hattua, että ne jaksavat penkoa ja nostaa esiin Veikkaukseen liittyviä epäkohtia. Muuten suhmurointi jatkuisi entisellään ja pelikoneiden määrät kaupoissa ja kioskeissa sen kuin kasvaisivat. Nyt median paljastukset ovat saaneet poliitikot varpailleen Veikkauksen suhteen.

Maanantain MOT näytti myös sen, että Veikkauksen rummuttama 3 000 peliautomaatin vähentäminen tarkoittaa käytännössä, että kaupan tai baarin kahdeksasta koneesta yksi viedään pois.

Veikkaus on monessa mielessä hyvä peliyhtiö. Sen moraali on kuitenkin sillä tasolla, että tekisi mieli boikotoida koko firmaa. Harmi vain, että esimerkiksi ravivedonlyönnin harrastamiseen ei juuri ole vaihtoehtoja.

#