keskiviikko 10.8.2022 | 13:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuorten kesäduuniseteli sai rinnalleen kesäyrittäjäsetelin, jolla nuori voi kesätyöpaikan etsimisen sijasta työllistää itse itsensä – Jedu ja Nivalan 4H toivovat mahdollisimman monen nuoren rohkaistuvan kokeilemaan yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti

Eetu Kupulisoja
Su 9.2.2020 klo 10:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jos nuori haluaa kokeilla, millaista on yrittäjän elämä tai miten oma liikeidea kantaa, se on nyt aiempaa helpompaa ja turvallisempaa. Nivalan kaupungin perinteisen kesäduunisetelin vaihtoehdoksi tulee tänä vuonna kesäyrittäjäseteli, jolla nuori voi työllistää itse itsensä kesän ajaksi.

– Nuorilla on paljon hirveän hyviä ideoita. Haluamme kannustaa heitä kokeilemaan niitä ja taitojaan käytännössä. Korkealta ei voi tippua, Niina Sarja rohkaisee.

Sarja työskentelee projektikoordinaattorina Koulutuskeskus Jedulla yrittäjyyskasvatuksen strategian toiminnallistaminen -hankkeessa, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Opiskelijoille luodaan mahdollisuus vahvempaan yrittäjyysosaamiseen, kesäyrittäjyys on yksi näistä.

Jedu tekee kesäyrittäjäsetelin suhteen tiivistä yhteistyötä Nivalan 4H-yhdistyksen kanssa. Perustettavat yritykset ovat pilotoinnissa 4H-yrityksiä, jatkossa mukaan tulee myös muita nuorille suunnattuja yrittäjyyden malleja. Ennen yrityksen perustamista nuoren tulee liittyä 4H:n jäseneksi ja käydä 4H:n järjestämä yrittäjyyskurssi. Ensimmäinen yrityskurssi on huhtikuussa.

– 4H-yrityskurssille tullessa ei tarvitse olla valmista ajatusta liikeideasta. Kurssilla mietitään porukalla nuoren vahvuuksia ja kehitetään niiden pohjalta hänelle sopivaa yritystoimintaa, Nivalan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Ojalehto selvittää.

Kesäyrittäjäsetelin suuruus on kesäduunisetelin tavoin 300 euroa. Summasta kolmanneksen saa yritystoimintaa aloitettaessa ja loput kaksi kolmasosaa sitten, kun loppuraportti on tehty. Yritystoimintaa voi jatkaa itsenäisesti myös sen jälkeen.

Normaali kesäduuniseteli on tarkoitettu 16–17-vuotiaille, mutta yritystoimintaa varten setelin voivat saada 15–19-vuotiaat. Käytännössä setelin voivat siis saada yläkoulun ylimpien luokkien oppilaat sekä toisen asteen opiskelijat.

– Yrittäjyyskurssin käymisestä saa myös opintosuorituksia kaikilla kouluasteilla ja hienon lisän ansioluetteloon tulevaisuutta ajatellen. Jedulla on Yrittäjyyspolku, joka sopii hyvin käytäväksi kesäyrittäjyyden kautta, Niina Sarja kertoo.

Jedun Nivalan toimipisteellä järjestetään 26. helmikuuta Match & Rekry -tapahtuma, jonka aamupäivän osuudessa kerrotaan tarkempaa informaatiota kesäyrittäjäsetelistä. Iltapäivällä vuorossa on rekrytointitapahtuma.

– Samanlaisia tietoiskuja järjestetään myös yläkoululla ja lukiossa myöhemmin kerrottavina ajankohtina.

4H ja Koulutuskeskus Jedu tekevät tiivistä yhteistyötä kesäyrittäjäsetelin suhteen.
Eetu Kupulisoja

Ojalehto ja Sarja ovat huomanneet, että nuoret usein pelkäävät yritystoiminnan kirjallista puolta. 4H-yrittäjyydessä se puoli on pyritty minimoimaan, jotta nuori pääsee keskittymään käytännön työhön paperihommien sijasta, sillä tekemällä oppii.

Myös veropuoli on pyritty tekemään mahdollisimman epäbyrokraattiseksi.

– Yritystoiminnan tulot kirjataan veroehdotukseen muina tuloina. Ylipäänsä yrityksen perustamisen ja yrittämisen kynnys on pyritty laskemaan mahdollisimman alas. Me olemme koko ajan taustalla tukena.

Samaa käytäntöä on suunniteltu myös muissa Jedun alueen kunnissa, mutta Nivala on matkassa ensimmäisenä.

Viime vuonna koko Suomessa toimi yli 1 400 4H-yritystä, joiden liikevaihto oli yhteensä yli 1,7 miljoonaa euroa. Nivalassa yrityksiä on vuosittain ollut 6–10. Toimialat ovat vaihdelleet päästä päähän, mutta tyypillisimmin yritykset ovat kahvio- tai siivousalalla.

– Yritysten määrä on ollut aika pieni, mutta tulot isoja. Parhaina vuosina yritykset tekivät yli 12 000 euron tulot, Sanna Ojalehto mainitsee.

4H-yrittäjillä on myös omat yritysohjaajansa. Ojalehdon mukaan olisi parasta, jos ohjaaja löytyisi esimerkiksi vanhemmista, jotka näkevät nuorta päivittäin. Myös muutama kokenut nivalalaisyrittäjä on lupautunut ohjaajaksi YES-kummin ominaisuudessa.

Toiminnanjohtaja toivoo, että kesäyrittäjäsetelin myötä 4H-yritysten määrä vähintään tuplaantuu.

Ojalehdolla on toive myös meille muille: mikään yritys kun ei menesty ilman asiakkaita, joten Ojalehto toivoo, että ihmiset käyttävät rohkeasti nuorten yritysten palveluita.

Nivala-lehti palkkaa tänäkin kesänä 1–2 kesäduuniseteliläistä

Nivala-lehdessä on pitkään työskennellyt kesäisin nuoria kesäduunisetelillä, eikä tuleva kesä tee asiaan poikkeusta. Toimitus palkkaa tänäkin vuonna 1–2 reipasta nuorta kolmen viikon kesätyöjaksolle lehteen.

Nivala-lehti tarjoaa nuorelle mahdollisuuden päästä näkemään paikallislehden tekemistä sisältäpäin. Kesäduuniseteliläisen työnkuvaan kuuluu juttujen kirjoittamista, valokuvaamista ja haastattelujen tekemistä.

Kesäseteliläiseltä odotetaan reipasta asennetta ja oma-aloitteisuutta. Hyvä kirjoitustaito ja kokemus kameran käytöstä lasketaan eduksi.

Moni media-alalla työskentelevä on aloittanut uransa kesätöiden kautta. Esimerkiksi viime kesänä seteliläisenä ollut Joni Leinonen on tällä hetkellä Nivala-lehden vakituinen avustaja tehden viikoittain lehteen gallupin ja nimipäivähaastattelun.

Kesätöistä Nivala-lehdessä kiinnostuneet voivat lähettää vapaamuotoisen hakemuksen perusteluineen sähköpostitse päätoimittaja Risto Puolimatkalle.

#