tiistai 7.7.2020 | 21:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Romuista ja talonröttelöistä uhkasakkoja, siivouslaskujen uhkaa mutta myös ymmärrystä ympäri Nivalan – Tuiskulan vanha elokuvateatteri säästyy vielä uhkasakolta purkulupansa nojalla

Risto Puolimatka
To 13.2.2020 klo 10:00 | päivitetty to 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuiskulan vanha elokuvateatteri on vapautunut toistaiseksi uhkasakkomenettelystä. Rakennuksen omistava Nivalan Urheilijat (NU) on saanut rakennukselle purkuluvan, joka on voimassa ensi vuoden toukokuulle. Jos rakennus puretaan lupa-aikana, NU säästyy hallintopakkomenettelyltä, jonka viimeisenä vaihtoehtona on uhkasakko.

Rakennus on ollut vuosikaudet rumentamassa Nivalan kyläkuvaa Urheilutiellä. NU on yrittänyt hakea rakennukselle ostajaa ja pois siirtäjää mutta tuloksetta. Rakennuksessa lienee vielä jossain määrin hyvässä kunnossa olevia hirsiä, vaikka sen katto on jo osin pettänyt ja laskenut sateet ja sulamisvedet sisälle.

Ensisijaisesti vanhalle elokuvateatterille on etsitty ostajaa, joka purkaisi rakennuksen ja ottaisi hirret käyttöön. Viimeinen vaihtoehto talolle olisi vain purkaa se ja tehdä siitä haketta.

Vanha hirsinen ja huonoon kuntoon päästetty elokuvateatteri on ollut yksi kohteista, joita Nivalan kaupungin katselmustoimikunta on kiertänyt viime aikoina. Ympäri Nivalaa on ollut kymmenkunta tonttia, joissa on joko romuja pihamaalla tai romahtamisvaarassa olevia tai luvattomia rakennuksia.

Nyt kaupungin tekninen lupajaos on määrännyt osalle kohteita uhkasakon, kun mitään ei ole tapahtunut eikä luvattu tehdä. Niissä omistaja ei edes vastannut kaupungin uhkavaatimukseen. Heille kaupunki määräsi uhkasakon, joka lankeaa maksuun elokuun jälkeen.

Uhkasakko on kaupungille siinä mielessä viheliäinen pakkomenettely, että sen teho on kovin epävarma. Vaikka uhkasakko määrätään, se ei välttämättä ole riittävä pelote, jotta romut ja röttelöt siivottaisiin. Kaiken lisäksi vaikka kaupunki määrää sakon ja se maksettaisiin, se päätyy valtion kassaan, kuten sakot tekevät.

Teknisen lupajaoksen käsittelyssä olleet romuasiat olivat ulos päin melko samannäköisiä. Tilanteet niissä kuitenkin vaihtelevat ja myös päätökset olivat erilaisia.

Yhdestä huonoon kuntoon menneestä rakennuksesta ja toisen omistajan pihamaalla olleista romuista annettiin samansisältöinen päätös. Rakennus on purettava kesäkuun loppuun mennessä, tai uhkana on tuhannen euron sakko. Autonromuista tuli samansuuntainen päätös. Romujen omistaja ei ollut hakenut kirjattua kirjettä, ja niin uhkavaatimus oli käyty kiinnittämässä talon oveen. Yhteydenottoa ei tullut, ja seurauksena on 2000 euron uhkasakko, jos elokuuhun mennessä ei tapahdu mitään.

Kahden romuautojen omistajan tapauksessa lopputulema oli toisenlainen. Toiset romut ovat näkyvällä paikalla valtatien 28 varrella, ja niiden määrä ei ole ainakaan vähentynyt. Toinen romuautojen omistaja taas oli neuvotellut kaupungin kanssa, mutta hänellä ei ollut esittää toimenpiteitä romujensa siivoamiseksi. Näille molemmille kaupunki antoi määräajan ja uhkaa siivotuttaa romut niiden omistajan kustannuksella.

Muista rakennuksista ja romuista ja yhdessä tapauksessa ylivuotisista rehupaaleista, joilla oli uhkasakko odotettavissa, kaupunki on päässyt tässä vaiheessa neuvotteluyhteyteen. Selityksille ja siivoamisille on annettu aikaa, ja sakon uhkaan päädytään niissä myöhemmin, jos paikat eivät tule kuntoon.

Yhdestä tapauksesta kaupunki antoi kiitoksia. Asunmaantien varressa oli purkukuntoisia rakennuksia. Ensimmäinen kehotus ei auttanut, mutta uhkasakolla uhkaaminen tuotti tulosta ja rakennukset purettiin.

Uhkasakko on pitkä ja usein tehoton prosessi

Nivalan kaupungin katselmustoimikunta suoritti ympäristökatselmuksen Nivalan alueella 13.9.2018.

Katselmuksessa kiinnitettiin huomiota rakennusten kuntoon ja yleisilmeeseen sekä ympäristön siisteyteen ja maisemakuvaan.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennus ympäristöineen ei saa aiheuttaa ympäristöhaittaa eikä rumentaa ympäristöä.

Saman lain mukaan rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa.

Tekninen lupajaos määräsi 9.10.2018 kiinteistön omistajat siistimään ulkoalueet 30.5.2019 mennessä.

Sen jälkeen on määrätty uusia takarajoja saattaa paikat kuntoon tai antaa selvitys, mihin mennessä siivoamisesta on suunnitelma.

Nyt päätettyjen uhkasakkojen määräaika on 30.8.2020.

#