perjantai 5.6.2020 | 15:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja kirjoittaa Tupalan nurkilla mistäs muustakaan kuin säästä – Kymmenen pyryä ja yhdeksän sulamista

To 5.3.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sää on perinteisesti suomalaisten ykköspuheenaihe. Olen joskus tarjoutunut tekemään sääjuttuja lehteenkin, mutta esimiehet eivät jostain syystä ole nähneet niitä kovinkaan kiinnostavina uutisaiheina. Tällä palstalla saan kuitenkin höpistä ummet ja lammet mistä haluan, joten käytetään tilaisuutta hyväksi.

Kuten jokainen varmasti tietää, on kulunut talvi ollut ennätyksellisen lämmin. Ylivieskan lentokentän mittauspisteellä (jonka toiminta alkoi kesäkuussa 2000 eli samaan aikaan kuin Nivalan mittauspiste lakkautettiin) joulu-helmikuun keskilämpötila oli -2,23 celsiusastetta.

Joulukuun keskilämpötila, -1,9 astetta, sekä helmikuun suorastaan hyytävä -3,6 astetta eivät varsinaisesti ole poikkeuksellisia. Samanlaisia ja vielä lämpimämpiäkin kuukausia on nähty tällä vuosituhannella useampia, mutta ero tulee tammikuusta.

Sen keskilämpötila oli ainoastaan -1,2 astetta. Se on suorastaan ylivoimaisesti lämpimin tammikuu sekä Ylivieskan että myös Nivalan mittaushistoriat huomioon ottaen. Ja sitä historiaa riittää 55 vuoden verran.

Ennätykset paukkuivat myös minimi- ja maksimilämpötiloissa. Tammikuun kylmin noteeraus, -16,7 astetta, on lämpimin sitten vuoden 1973, jolloin elohopea laski vain -16,4 asteeseen.

Maksimi taasen oli 7,6 astetta, mikä on yhtä lailla ennätys vuoden 1973 jälkeen. Kaksi vuotta aiemmin, 1971, lämmintä oli peräti 8,6 astetta.

Se tilastoista. Säästä small talkattiin myös maanantaina, kun keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vieraili Nivalassa. Hänen erityisavustajansa Eeva Kärkkäinen totesi Nivalaan tultuaan, että hän näkee nyt ensimmäistä kertaa kunnolla lunta tälle talvelle.

Valtuuston puheenjohtaja Jarmo Vuolteenaho kommentoi siihen, että Nivalassa lumi on satanut maahan tänä talvena kymmenen kertaa ja sulanut yhdeksästi. Ehkä Jarmo laittoi hieman Nivalan lisää, mutta noinhan se kärjistetysti on mennyt.

Hiihtolomaksi saatiin sentään kunnolla lunta maahan. Keväthangista kelpaa nautiskella, mutta kohta pitäisi päästä myös pyöräilemään sulan ja hiekattoman tien reunassa. Sitä ennen lumien pitäisi sulaa sen kymmenennen kerran.

#