perjantai 29.5.2020 | 23:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koulut ja rajat pistetään kiinni, yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset kielletään – Kovia linjauksia tehnyt hallitus: Suomi on poikkeusoloissa koronaviruksen takia

Vili Ruuska
Ma 16.3.2020 klo 17:35 | päivitetty ma 17:42

Hallitus totesi maanantaina tiedotustilaisuudessa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi merkittävän määrän lisätoimenpiteitä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan, ja lähiopetus niissä keskeytetään. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.

Kaikissa yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa sekä ammatillisessa koulutuksessa, lukioissa ja perusopetuksessa opetus ja ohjaus järjestetään lähiopetuksen sijaan mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3. julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3. mennessä. Huomioon otetaan terveysviranomaisten antamat määräykset.

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön, ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Valtion ja kuntien museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat ja vanhusten päivätoiminta suljetaan.

Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

Valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi aloitetaan. Matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytetään niin pian kuin mahdollista. Tämä ei koske Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään, samoin ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta.

//16.3. kello 17.42 Muokattu otsikkoa.

#