maanantai 13.7.2020 | 12:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan kaupungin laitosten ovia kiinni viruksen vuoksi – Toiminta jatkuu erityisjärjestelyin

Maritta Raudaskoski
Ti 17.3.2020 klo 18:36 | päivitetty ti 18:36

Koronavirustilanteen vuoksi maassa vallitsee poikkeusolot. Tämä aiheuttaa kansalaisten päivittäiseen elämään monenlaisia muutoksia ja rajoituksia. Niiden tarkoituksena on estää ja hidastaa koronaviruksen leviäminen, jotta terveydenhoidon resurssit ja kapasiteetti pysyisivät riittävällä tasolla. Linjaukset tulivat voimaan keskiviikkona ja ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

Nivalan kaupungintalo on suljettu, mutta kaupunki tiedottaa tilanteesta nettisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa päivittäin. Myös kaupungin henkilöstö on valmiina vastaamaan kysymyksiin puhelimitse tai sähköpostilla.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä kaupunkina ja johtoryhmänä. Aloimme valmistautumaan tähän jo ennen hallituksen tiedoksiantoja, mutta hallituksen linjaukset selkeyttivät paljon asioita. Kaupunkilaisilla on paljon tiedonjanoa asian tiimoilta, sanoo kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu.

Vaikka kaupungintalo on suljettu, työntekijät tekevät töitään normaalisti, mutta etätyönä. Etätyön valmiudet nostettiin sille tasolle, että mahdollisimman moni voi työskennellä kotona. Asiakaspalvelu toimii, mutta jos on tarvetta asioida kaupungintalolla, täytyy ajankohdasta sopia etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla. Aivan tyhjä kaupungintalo ei ole, sillä työtilanteen mukaan paikalla on johtoryhmän jäseniä, toimialajohtajia tai konsernin johtoryhmän jäseniä.

– Luottamushenkilötoimintaan on ohjeistus, että jos asia ei ole kiireellinen, esittelijä ja toimielimen puheenjohtaja katsovat pidetäänkö kokousta. Jos pidetään, niin käytetään etäyhteyttä eli sähköisiä kokouksia. Tämän viikon valtuuston kokous peruutettiin, Karikumpu kertoo.

Yleisenä periaatteena on, että ihmisillä olisi mahdollisimman vähän lähikontakteja, jolloin viruksen leviämistä voidaan hidastaa. Siksi yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty, vanhusten ja riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ei saa vierailla kuten ei myöskään hoitolaitoksissa eikä terveydenhuollon yksiköissä. Toimintaohjeena on myös, että yli 70-vuotiaat olisivat erillään kontakteista muiden ihmisen kanssa mahdollisuuksien mukaan.

– Nyt kaivataan yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä, näitä Nivalasta varmasti löytyy. Rajoitukset rasittavat myös yrityksiä, ja kaupunki suosittaa nyt käyttämään nivalalaisia palveluja. Näin turvataan palvelut omalla paikkakunnalla tulevaisuudessakin, Karikumpu kannustaa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palvelut ovat yhteiskunnan tukiranka, jonka toiminta turvataan poikkeusoloissakin. Koulut suljetaan, mutta opetus jatkuu.

– Varhaiskasvatuksen yksiköt jatkavat muuten, mutta Raitala suljetaan. Tämä perustuu siihen, että siellä on lapsia, joilla on huoltaja kotona eikä siten välitöntä hoidon tarvetta. Jos siellä on hoitoa välttämättä tarvitsevia lapsia, heidät ohjataan muihin päiväkoteihin, jotka jatkavat toimintaa normaalisti. Valtion linjaukseen perustuu toive, että ne huoltajat jotka pystyvät hoitamaan lapsia kotona, menettelisivät niin, sanoo sivistysjohtaja Riitta Viitakangas.

Valtioneuvoston päätöksellä koulut suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Poikkeuksena on koululla järjestettävä esiopetus niille 1-3-luokkalaisille, joiden huoltajat ovat kriittisillä aloilla töissä. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi terveydenhuoltohenkilöstö, pelastustoimi, opettajat, apteekin henkilökunta ja vastaavat.

Oppilaat opiskelevat kotona etäopetuksen turvin. Heille on annettu kirjat kotiin, jonne heille lähetetään myös tehtäviä. Yhteydenpito tapahtuu sähköpostin, viestintäkanava Wilman, puhelimen tai sähköpostin välityksellä. Oppilaat palauttavat tehtävät, jotka opettaja arvostelee normaalin käytännön mukaan.

– Opettajat tekevät arvioita koko lukuvuoden ajan. Yhdeksäsluokkalaiset saavat näillä näkymin päättötodistuksensa aivan normaalisti. Ylioppilaskirjoitukset saadaan pidettyä tiivistetyssä aikataulussa. Paljon tässä jää kodin varaan seurata, miten kotona opiskellaan ja tehdään tehtäviä. Toivon mukaan tämä poikkeustila päättyy, ja keväällä ehditään antaa tukiopetusta. Kesäkuussa on myös mahdollisuus kuuteen ylimääräiseen koulupäivään, Viitakangas selventää.

Valtioneuvoston suosituksen mukaan myöskään Koulutuskeskus JEDU:ssa ei järjestetä lähiopetusta 13.4. saakka. Lähiopetus jatkuu näillä näkymin 15.4. Lähiopetuksen sijaan opetus ja ohjaus järjestetään vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskeluna ja erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntämällä.

Nyt kaivataan yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä, näitä Nivalasta varmasti löytyy.

Suljettu 13.4.2020 asti

Kaupungintalo

Nivalan Työpajasäätiön työpajat

Raitalan päiväkoti

Koulut (etäopetuksessa)

Kirjasto ja kirjastoauto

Tillarigalleria

Nuorisotila Kulmaus

Pajala

Juttutupa

Rokkitupa

Liikuntakeskus Uikko

Jokilatvan opisto

Jokilaakson musiikkiopisto

JEDU (etäopiskelu)

#