perjantai 29.5.2020 | 22:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Onko huumorin aika nyt, kysyy päätoimittaja Tupalan nurkilta ja vastaa että on ja nyt juuri

To 19.3.2020 klo 07:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kyllä. Jos joskus niin nyt.

Lähdetään ihan siitä, että jopa maanantai-illan jälkeen siellä missä kaksi tahi kolme kohtaa, he vitsailevat koronasta.

Vitseillä poikkeusoloissa lienee kaksi tehtävää. Ne piristävät ihmisen mieltä kovina aikoina. Toisaalta se on yksi keino selviytyä.

Monilla ammattialoilla on hyvinkin rankkaa huumoria silloin kun tilanne on pahimmillaan. Tiedän, että poliiseilla, palomiehillä, papeilla, ruumiinavaajilla, hautausurakoitsijoilla on vitsejä, jotka eivät välttämättä kestä suuren yleisön silmiä ja korvia. Meillä toimittajillakin on.

”Hämmentäviä uutisia politiikan saralla, kaikki ovat saaneet mitä halunneet. Persut saivat rajat kiinni, vihreät lentokoneet maahan, vasemmisto kauppojen hyllyt tyhjiksi, keskusta Väyrysen kotikaranteeniin, kokoomus yritystukihanat auki ja kristilliset baarit kiinni.”

Tuon olen lukenut useamman ystäväni Facebook-päivityksestä. Tai irvailut vessapaperista. Moni valitti, ettei kehtaa juuri nyt lähteä vessapaperikaupoille, vaikka paperi on ihan oikeasti loppu. (Tuossa kohtaa piti tarkistaa oma varanto, se oli 22 täyttä rullaa.)

Corona-olut on myyty loppuun, merkin kylmäkaapit ammottavat tyhjyyttään. Korona-peli on kokenut renessanssin. Nyt voisi Kiviniemen Markku tehdä ohittamattoman tarjouksen: katsastusleima Toyota Coronaan suoralta kädeltä.

Huumori kertoo ihmisten halusta selviytyä, optimismista. Ja ihan siitä normaalista elämästä: vaikka tässä nyt tulisi maailmanloppu, niin mennään nyt ainakin nauraen hautaan. Ja nyt ei edes maailmanloppu ole tulossa, eikä tässä hautaan olla menossa, ainakaan ennenaikaiseen.

Kyllä minulle on sattunut sekin, että olen esittänyt huonoa huumoria väärässä paikassa. Joskus tekevälle sattuu, ja on vain pitänyt yrittää ottaa opiksi, ettei nyt ihan tuolla ja noin.

Mutta nyt väitän, että huumorille on tilausta. Se kuuluu normaaliin elämään ja sitä pitää harrastaa etenkin näinä aikoina.

#