tiistai 7.7.2020 | 22:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja yrittää löytää Tupalan nurkilla positiivisia seikkoja tästä kaikesta, mutta muistuttaa, että malttia tarvitaan nyt ja vielä pitkään tulevaisuudessakin

To 26.3.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yksinkertainen enemmistö riittää usein. Nyt ei riitä. Taistelussa koronaviruksen etenemisen hillitsemiseksi vaaditaan toimia ja sitoutumista meiltä kaikilta, ei vain enemmistöltä.

Se on toki asia, joka on tiedetty jo pidemmän aikaa. Silti siitä täytyy edelleen pitää meteliä, sillä kaikki eivät ole asiaa sisäistäneet. Esimerkkeinä mainittakoon baareissa viikonloppuiltaisin ruuhkaksi asti notkuvat janoiset tai äkkilähdön Lappiin ottaneet hiihtelijät.

Sen vuoksi koko kansakunta saa todennäköisesti vielä tällä viikolla niskaansa tiukempia rajoituksia liikkumisen suhteen. (Vielä paperisen Nivala-lehden painoon mennessä niistä ei ollut kerrottu, mutta tilanne on saattanut muuttua ennen kuin lehti postilaatikoihin kolahti.)

Koronalta suojautumisen mukanaan tuomat vaatimukset ja rajoitukset tuntuvat toki monilta osin kurjilta, mutta kolikolla tapaa olla kaksi puolta. Uusi arkirytmi pistää meidät kaikki miettimään elämää uusiksi, mikä varmasti poikii monelle positiivisia käytenteitä myös tulevaan.

Arki on tunnetusti hektistä, mutta korona pakottaa hieman löysäämään ja kiinnittämään huomiota elämän perusasioihin: läheisiin, terveyteen ja läheisten terveyteen. Nettimeemin mukaan joku on karanteenin aikana jopa huomannut, että kotoa löytyy myös puoliso, joka on vieläpä osoittautunut aivan mukavaksi persoonaksi.

On selvää, että koronakriisi tulee jättämään tulevaisuuteen valtavan laskun maksettavaksi. Jotkut ovat arvioineet, että jälki tulee olemaan pahempaa kuin 1990-luvun lamassa. Vaikea sanoa, minulle kun oli 90-luvulla suurin kriisi se, jos tikkukaramelli jäi jonain päivänä saamatta.

Orastavasta taloudellisesta katastrofista huolimatta: nyt pitää mennä terveys edellä. Vaikka laskun loppusumma vain kasvaisi, nyt täytyy huolehtia siitä, että mahdollisimman harva saa tartunnan ja sen saaneet levittävät sitä eteenpäin mahdollisimman vähän. Siinä prosessissa meillä kaikilla on iso vastuu. Kannetaan kaikki sitä vastuuta mahdollisimman levein hartioin, mutta ei kuitenkaan unohdeta esimerkiksi ulkoilua, joka on edelleen sekä sallittua että suotavaa.

#