keskiviikko 27.1.2021 | 14:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tupalan nurkilta mennään pienestä isoon: Lukulasien irronnut ruuvi oli pakko saada itse paikalleen, ja pakko inspiroi näinä aikoina isompiakin asioita tässä yhteiskunnassa

To 2.4.2020 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sydämellinen ja viisas lukion latinanopettajani Aino Kallioniemi on tavannut sanoa, että pakko inspiroi. Tätä lausetta olen käyttänyt lukuisia kertoja eri tilanteissa, muistaen sen lausujaa aina lämmöllä. Niin nytkin.

Lähdetään liikkeelle ihan pienestä: viitisen milliä pitkä ruuvi tuntuu kertaväliajoin lähtevän lukulasien aisasta irti, niin tiistaiaamunakin, kun aloin naputella tätä tekstiä. Sehän on vähän niin kuin yrittäisi kyynärpäällään koskettaa otsaansa, jos joutuu lukulasejaan korjaamaan ilman lukulaseja.

Yleensä olen ulkoistanut korjauksen myyntipäällikkö Antti Leinosen nuorille silmille ja näppärille sormille. Tämäpä ei käy nyt, kun Antti tekee etätöitä.

Löysin jostakin toiset lukulasit, olisivatko Krapun Seijan peruja työpöytäni kaaoksessa. Pikkuruista ruuvimeisseliä en tietenkään tähän hätään löytänyt vaan laatikosta litteää peltiä olevan saranahiuspinnin (tai paperiliittimen, jäi epäselväksi). Asettelin ruuvin reikäänsä ja ryhdyin vääntämään sitä hiuspinni–paperiliittimellä kiinni. Ensin yritin aisan alapuolelta, mutta kun älysin aloittaa alusta ja nyt yläpuolelta, homma hoitui maaliin.

Tässä saa pakolla inspiroitua isommistakin asioista kuin lukulasien irtoruuvista, ja astetta vakavammista.

Oli inspiroivaa haastatella mainosmies Hannu Hartikaista ja kysellä, mitä nyt, kun kaikki tuntuu lamaantuvan yhden viruksen vanavedessä. Heti tuli kaksi esimerkkiä läheltä: kuntosaliyrittäjä vuokraa laitteitaan, kun kuntosalin ovi lakkasi käymästä, ja lasiyhtiö keksi ruveta myymään kassoille suojalaseja pisaratartuntaa vastaan.

Tuota innovatiivisuutta kaivataan nyt kaupantekoon. Yrittäjän täytyisi uskaltaa mainostaa silläkin uhalla, että joku pierunpidättäjä huutaa puskista, että ei kai tässä nyt koronalla ruveta tienaamaan! Ja kuluttajan ymmärtää vastuullisesti lähteä kaupoille, tuomaan liikevaihtoa ja kassavirtaa, voiteluainetta yhteiskuntaan ja loppuviimeksi verorahaa yhteiseen kirstuun.

Koronavirus on syytä tautina ottaa vakavasti, mutta virus ei pysäytä yhteiskuntaa. Yhteiskunnan pysäyttää tällaisina aikoina se, että ideoita ei synnytetä eivätkä kuluttajat niihin tartu.

#