keskiviikko 27.1.2021 | 15:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tupalan nurkilta kehotetaan nostamaan lippu salkoon Nivalassa myös Eurooppa-päivänä

To 14.5.2020 klo 09:27 | päivitetty to 09:28

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Onpas onnistuttu Eetun kanssa menemään edelliset Tupalan nurkilta sävelten siivin. Jatketaan toimivaksi havaitulla teemalla. Muistatteko vielä 1970-luvulta Kai Hyttisen esittämän käännösiskelmän Nosta lippu salkoon?

Laulussa vankilasta palaava mies miettii, vieläkö hänellä on paluuta yhteiseen kotiin. Yhteyttä ei ollut sen kummemmin pidetty, ja pyyntö oli vain, että jos hän on tervetullut kotiinsa, sen voi kertoa salkoon vedetyllä lipulla. Siellähän se sitten oli lippu salossa, kun linja-auto pysähtyi vanhoille kotinurkille.

Nyt on ollut varsinainen ruuhka: lauantaista tiistaihin kolme liputuspäivää. Kaikki eivät jaksaneet kaikkia.

On pakko kysyä, onko siinä jotain poliittista vastustusta, jos ei nosta lippua salkoon Eurooppa-päivänä. Tiedossa on, että edelleenkään kaikki eivät kannata Suomen kuulumista muiden eurooppalaisia arvoja tunnustavien valtioiden yhteisöön. Toki tässä kohtaa on ihan pakko lausua ääneen sekin kysymys, tunnustavatko kaikki Euroopan unionin jäsenmaat eurooppalaisiksi arvoiksi katsottuja hyveitä.

Äitienpäivä taitaa olla jo useamman kansalaisen mielestä liputtamisen väärti. Silti korviini tuli havaintoja, ettei lippu ollut joka paikassa salossa. Kuulemma joillakin kyläkoululuilla olivat salot lippua vailla.

Tässä viestintuoja ryhtyi muistelemaan omaa lapsuuttaan ja kyläkoulujen äitienpäiväjuhlia, jotka kyllä nyt tällä hetkellä ovat sattuneesta syystä tauolla, mutta joissa oli se lapsuuden lämminhenkinen lähitunnelma. Sitä hän vain mietiskeli, voisiko kaupunki ulkoistaa kyläkoulujen liputuksen vaikkapa kyläyhteisöille.

Liputusväsymystä näkyi olevan myös Snellmanin eli suomalaisuuden päivänä tiistaina.

Seuraavat liputuspäivät ovat kaatuneiden muistopäivä 17.5., puolustusvoimain lippujuhla eli Mannerheimin syntymäpäivä 4.6. ja sitten juhannus.

Liputtaminen ei ole pakko, se on vapaassa maassamme vapaaehtoista jos kohta virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä suotavaa. Sitä paitsi onhan se komea näky, kun saamme esittää kansallissymbolilla kunnioitusta itselle, omalle historialle ja vähän muillekin.

Ja liputtaahan saa muustakin syystä, jos siltä tuntuu. Toivoa sopii että tuntuu, sillä Suomen lippu on kaunis symboli.

#