keskiviikko 27.1.2021 | 15:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronatestauskapasiteetti hyvällä tasolla Pohjois-Pohjanmaalla - Rajoittamistoimenpiteiden purku saattaa merkitä erilaisten infektoiden, myös koronainfektioiden määrän kasvua Pohjois-Pohjanmaalla tulevan kesän ja syksyn aikana

Koronan testaamisessa keskeistä on oikea ajoitus.

Minna Mustonen
To 14.5.2020 klo 09:47 | päivitetty to 09:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koronan testaamisessa keskeistä on oikea ajoitus, sillä virus tai vasta-aineet voidaan tunnistaa vain tietyissä infektion vaiheissa.

Vaikka infektioiden leviäminen tyypillisesti hidastuu kesällä, kontaktien lisääntyminen voi merkitä kasvua koronainfektioiden määrään.

Rajoittamistoimenpiteiden purkamisen seurauksena peruskoulut avaavat ovensa loppukevääksi. Kirjastot ovat jo osittain auki ja kokoontumisrajoitus nostetaan kesäkuun alussa 50 henkeen.

NordLabin aluelaboratorioissa Kokkolassa, Kajaanissa, Kemissä ja Rovaniemellä tutkitaan kunkin alueen kiireelliset koronavirustestit. Oulun aluelaboratoriossa tutkitaan kiireellisten näytteiden lisäksi vähemmän kiireelliset näytteet Pohjois-Suomen alueelta.

Koronaepidemian alussa NordLab analysoi noin 100-150 koronanäytettä päivässä. Kapasiteettia on kasvatettu määrätietoisesti ja nyt lukema on jo 900. Testauskapasiteettia nostetaan yhä kevään aikana ja mukaan ovat tulossa myös koronan vasta-ainetestit.

Rajoittamistoimenpiteiden seurauksena koronaepidemian ensimmäinen huippu jäi Pohjois-Pohjanmaalla matalaksi. Tilanne on ollut jo useamman viikon ajan rauhallinen. Oulun yliopistollisessa sairaalassa eli OYS:n koronapotilaiden lukumäärä on ollut jo pitkään alle viisi potilasta ja yksittäisiä positiivia testituloksia saapuu satunnaisesti. Yhteensä Pohjois-Pohjanmaalla on todettu 131 koronatartuntaa.

Maamme hallituksen määräysten mukaisesti rajoittamistoimenpiteitä aletaan nyt purkaa. Tämä voi merkitä erilaisten infektoiden, myös koronainfektioiden määrän kasvua Pohjois-Pohjanmaalla tulevan kesän ja syksyn aikana. On tärkeää, että jatkossakin noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja oikeaa yskimistekniikkaa sekä pidetään riittävää etäisyyttä muihin. Ohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Koronaepidemiaa hillitään testaamalla hengitystieoireiset henkilöt ja asettamalla positiivisen testituloksen saaneet henkilöt karanteeniin. Samalla kuntien ja sairaanhoitopiirien tartuntataudeista vastaavat lääkärit tiimeineen jäljittävät koronaan sairastuneen kanssa tekemisessä olleita henkilöitä. Lähialtistuneet asetetaan myös karanteeniin.

– Usein toivotaan, että koronaan sairastuneen läheiset tai työkaverit testattaisiin heti mahdollisen infektion varalta. Tästä ei kuitenkaan todellisuudessa ole hyötyä, sillä koronatesti näyttää positiivista tulosta vasta sitten, kun virusta erittyy elimistöön riittävän paljon. Käytännössä tämä tarkoittaa oireilun alkamista, kertoo OYS:n infektiotautien osastonylilääkäri Teija Puhto.

Koronatartunnan saaneen testitulos voi siis olla negatiivinen yli viikon ajan tartunnan saamisesta oireiden alkamiseen saakka.

– Jos epäilee koronatartuntaa tai tietää olevansa altistunut, keskeistä on välttää kontakteja ja hakeutua testiin siinä vaiheessa, kun hengitystieoireet ilmaantuvat. Testiin ei kannata tulla tätä aiemmin, mutta toisaalta tuloa ei kannata myöskään pitkittää , Puhto toteaa.

Vasta-aineita alkaa muodostua yleensä parin kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta. Vasta-ainetestejä on markkinoilla useampia, mutta haasteelliseksi niiden käytön tekee testien toistaiseksi huono luotettavuus.

Puhton mukaan vasta-ainetestin tulos voi olla virheellinen molempiin suuntiin, eli vastaus voi olla koronan sairastaneella negatiivinen ja päinvastoin. ”Suurissa joukoissa testitulokset ovat riittävän tarkkoja ja niiden kautta voidaan selvittää epidemian etenemistä väestössä. Yksilön kohdalla ei kuitenkaan voida luotettavasti osoittaa koronan sairastamista tai sitä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta”.

Epidemiatilannetta seurataan tarkasti.

#