keskiviikko 27.1.2021 | 15:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joukkuelajien harrastajat päästettiin kesälaitumelleen – FC-92:n naiset palasivat treenikentille lähes 30:n pelaajan voimin

Eetu Kupulisoja
Ti 19.5.2020 klo 08:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime viikon torstai oli monelle pienelle ja vähän isommallekin kesäpalloilulajin harrastajalle suuri päivä. Silloin ulkoliikuntapaikat taas avattiin pienryhmäharjoittelua varten.

Näin kävi myös Nivalassa. Muun muassa jalkapallo- ja pesäpallokenttien varauskalenterit ammottivat pitkään tyhjyyttään, mutta ensimmäiset merkinnät niihin saatiin heti torstaiksi. Siitä lähtien harjoittelu on ollut jo täydessä käynnissä, jos pienryhmäharjoittelusta voi soveltaen niin sanoa.

– Kyllä sen innosta huomasi, että oli sitä odotettu. Naiset pääsivät aloittamaan heti torstaina ja mukana oli liki 30 naista. Toki rajoitukset vaativat omat järjestelynsä, sekä ennen treenejä, niiden aikana että niiden jälkeen, mutta noin isolla ulkoalueella treenit on kohtalaisen helppo järjestää, FC-92:n varapuheenjohtaja ja naisten joukkueenjohtaja Jukka Kumara sanoo.

Monenlaisia järjestelyitä harjoitusten läpivientiin toden totta liittyy. Nivalassakin kenttä jaetaan kolmeen osaa, joista jokaisessa saa olla korkeintaan kymmenen henkilöä.

Pukuhuoneita ei käytetä ja treenikamppeet sekä pallot hakee vain yksi henkilö. Osallistujien kesken pidetään koko ajan vähintään kahden metrin turvaväli, eikä palloa pelata käsillä tai päällä.

– Valmentajalta se vaatii ponnistelua, että saa vedettyä treenit läpi järkevästi. Esimerkiksi rajaheitot ovat tärkeä osa jalkapalloa, mutta nyt ne ovat kiellossa, kuten myös päällä pelaaminen. Pallo pidetään vain maassa, Jukka Kumara selvittää.

Eivät FC-92:n pelaajat ennen yhteisharjoitusten jatkumistakaan laakereillaan levänneet. Esimerkiksi naiset harjoittelivat omatoimitreenien lisäksi myös videoyhteyden kautta: valmentaja Niko Aihio kuvasi harjoitteet läppärillään ja pelaajat toteuttivat ne esimerkiksi omassa olohuoneessaan.

– Sen kyllä huomasi ulkotreeneihin palatessa, että hommat eivät olleet hakusalla tuosta huolimatta. Yli 20 naista oli mukana langoilla.

Naiset lähtevät kauteen kovin tavoittein: tarkoituksena on nousta sarjaporrasta ylöspäin Kakkoseen. FC-92:n lipun alla on mukana naisia yhteensä seitsemältä paikkakunnalta.

– Homma toimii hyvin. Tavoitteena on saada tälle alueelle entistä enemmän nostetta naisten jalkapalloon. Nivalassa puitteet siihen ovat mahtavat, niitä kehutaan ympäri maakuntaa, Jukka Kumara myhäilee.

Naisten kauden on määrä alkaa 16. kesäkuuta Kruunupyyssä.

Nivalalaiset tekevät farmiyhteistyötä Toholammin Urheilijoiden kanssa: Nivalassa pelataan Kolmosta, Toholammilla 8v8-sarjaa. Futsalin puolella pelataan TU:n lipun alla, siellä joukkue nousi keväällä Ykköseen.

– Liikuntahallin tulo Nivalaan on aivan mahtava juttu. Saamme kunnon sisäharjoitusolosuhteet ja se mahdollistaa myös futsalpelit.

Naisten valmentaja ja seuran junioripäällikkö Niko Aihio saa Jukka Kumaralta varauksetonta suitsutusta. Hänellä on UEFA:n B-lisenssi ja hän on Kumaran mukaan erittäin tykätty valmentaja.

– Niko on huipputyyppi. Junioripäällikkönäkin hän on saanut tosi paljon aikaan. Hän toimii myös Nivalan harrasteakatemiassa. Toimiva akatemia on Nivalalle vetovoimatekijä. Seuran kovana tavoitteena on saada parin vuoden sisällä osa-aikainen työntekijä, Kumara visioi.

Palloliiton ohjeistuksia pienryhmäharjoitteluun

Pienryhmäharjoituksia järjestetään vain sen ikäisille tai tasoisille pelaajille, jotka pystyvät noudattamaan etäisyyssääntöä. Jokaisen joukkueen toimihenkilöt arvioivat oman joukkueen kyvyn noudattaa näitä sääntöjä ja voivatko aloittaa harjoittelun.

Harjoituksiin ei saa osallistua mikäli sinulla on minkäänlaisia flunssan oireita tai olet viikon sisällä ollut sairaana.

Seuratoimintaan ei pidä osallistua, jos vanhempi tai lapsi kokee tartuntariskin itselleen tai perheelle liian suureksi.

Harjoituksissa pyritään välttämään osioita, joissa pelaajat joutuvat lähikontaktiin. Henkilöiden väliset etäisyydet säilyvät vähintään kahdessa metrissä koko tapahtuman ajan.

Osallistujat eivät käytä pukuhuone- tai muita sosiaalitiloja, vaan saapuvat kentälle ja poistuvat kentältä suoraan harjoitusvarustuksessa. Lähikontaktien välttäminen harjoituksiin kulkemisessa on myös huomioitava. Vain valmentaja saa käydä pukuhuoneessa.

Siirtymäaika treenien välillä 10 minuuttia. Harjoitusvuoro alkaa viisi minuuttia kenttävuoron alettua, ja päättyy 5 min ennen kenttävuoron päättymistä. Älä saavu kentälle ennen vuorosi alkua.

Palloihin saa koskea vain jaloilla (puskeminen ja sivurajaheitot kielletty), valmentaja kerää pallot ja muut harjoitteluvälineet (esim. tötsät). Liivien käyttö kielletty.

Juo vain omasta pullosta.

Älä sylje kentälle.

Lähde: FC-92:n verkkosivut

#