keskiviikko 27.1.2021 | 14:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Nivalan Urheilijat sai Pyssymäki Biathlon -hankkeelle tukea – Ampumahiihtäjät saavat ympärivuotiset laadukkaat harjoitusolosuhteet, jotka palvelevat monipuolisesti muitakin liikkujia

To 21.5.2020 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan Urheilijat ry on saanut Keskipiste-Leaderilta myönteisen päätöksen Pyssymäki Biathlon -hankkeelle. Keskipiste-Leaderille tuli kuitenkin hakemuksia sen verran runsaasti, että Leaderin hallitus päätti pienentää maksimitukisummaansa 100 000 eurosta 80 000 euroon. Tämä tarkoittaa kulujen karsimista Pyssymäki Biathlon-hankkeessa.

Hankkeen puuhamiehinä toimivat Juhani Kumpusalo, Yrjö Uusivirta, Miikka Annunen, Vesa Haikara, Ville Uusivirta ja Tuomas Järviluoma uskovat saavansa hankkeen toteutettua lähes suunnitellun kaltaisena tuen leikkauksesta huolimatta.

Hankkeessa joudutaan karsimaan lähinnä kalleimpien maa-aineksien määrää, mutta talkootyötä lisäämällä ja hyvien yhteistyökumppaneiden myötä on hankkeen vetureilla vahva usko hankkeen laadukkaaseen toteuttamiseen tuen leikkaamisesta huolimatta. Nivalan kaupunki on mukana hankkeessa 17 000 euron omalla rahoituksella sekä hankkeen vaatimalla lainarauhoitusosuudella.

Maisema muuttuu Pyssymäellä ampumahiihtäjien kannalta mieluisaan suuntaan.
Tuomas Järviluoma

Mistä hankkeessa on kyse? Ampumahiihdon olosuhteiden parantaminen on ollut jo pitkään Nivalassa harrastajien toiveissa. Pyssymäki jo nimensäkin perusteella on oikea paikka kunnolliselle ampumaharjoittelupaikalle.

Pyssymäki Biathlon -hankkeella on useita tavoitteita. Päätavoite on taata laadukas ampumahiihdon harjoitteluolosuhde Nivalassa ympärivuotisesti. Pyssymäen alueelle rakennettava ampumakontti-rata mahdollistaa ympäristöystävällisen ja turvallisen ampumaharjoittelun huollettujen latujen ja kuntoratojen välittömässä läheisyydessä.

Latu-urien pohjien parantaminen murskeella ja kivituhkalla tulee myös mahdollistamaan esteettömän liikkumisen esimerkiksi pyörätuolin kanssa. Lisäksi hyvin tehdyillä kivituhkapinnoilla voidaan hiihtää tulevaisuudessa rullasuksilla. Pohjien parantaminen tulee palvelemaan sulan maan aikaan monipuolista liikkujien joukkoa. Hyvät ja tasaiset pohjat takaavat hyvien latujen aikaan saamisen jo vähäiselläkin luonnonlumella.

Tällä sloganilla lienee alunperin tarkoitettu maataloutta, mutta pätee se ampumahiihtoonkin.
Tuomas Järviluoma

Hankkeen myötä Pyssymäen maakuntaviestiin valmistunut lämmittelylatualue tullaan valaisemaan. Valaistusta on tarkoitus tehdä myös Eränkävijöiden majalta tien vartta pitkin Pyssymäen stadionille saakka. Pyssymäen latuverkostoon pääsee hankkeen myötä liikkumaan pimeään vuodenaikaan jo olemassa olevalta Eränkävijäin parkkipaikalta. Hankkeen toteuttaminen tulee palvelemaan niin huippu-urheiluun intohimoisesti tähtääviä kilpailijoita, nuoria harrastajia kuin myös koko kunnan kuntoliikkujia. Ampumahiihtokontti tulee olemaan alueella ainutlaatuinen eikä lähialueelta löydy vastaavaa.

Ampumakontin ympärille rakennetaan suojavallit. Maa-ainesta joudutaan tuomaan paikalle etäämpää, sillä Pyssymäen seutu on hyvin kivistä. Hankkeen toteuttaminen tulee vaatimaan paljon kone- ja miestyötä sekä ennen kaikkea suunnitelmallista ja oikeanlaiset sääolosuhteet huomioivaa toteuttamista.

Toivomme hankkeen puolesta kuntalaisilta myönteistä suhtautumista sekä talkoohenkeä. Tehdään yhdessä Pyssymäestä entistä houkuttelevampi paikka liikkua!

Tuomas Järviluoma

#