torstai 4.3.2021 | 14:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Eetu Kupulisoja ruotii pääkirjoituksessaan uutta tieliikennelakia ja vakuuttaa, että liikenteessä pärjää vastakin

Ke 3.6.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Uskaltaako tässä enää auton rattiin ollenkaan, on voinut joku ajatella, kun uusi tieliikennelaki astui maanantaina voimaan. Vastaus on yksinkertainen: uskaltaa aivan yhtä hyvin kuin ennenkin.

Laki ei missään nimessä koske vain autoilijoita, vaan meitä kaikkia tienkäyttäjiä, käytämme me niitä sitten autoillen, pyöräillen tai kävellen. Nivalan autokoulun johtaja Jani Mäkinen korostaa tässä lehdessä, että uusi laki muuttaa tässä pitäjässä enemmän juuri kevyen liikenteen käytäntöjä.

Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen on harmitellut, että uudesta laista käytävässä keskustelussa on keskitytty epäolennaisuuksiin, kuten sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin, ja varsinaiset uudistukset ovat näin jääneet taka-alalle. Kaikkea ei tosin tarvitse sisäistää heti, sillä siirtymäajat ovat monen pykälän kohdalla pitkiä.

Uuden lain myötä rikesakko painui historiaan ja tilalle tuli liikennevirhemaksu. Poliisi julkaisi ”palveluhinnastonsa”, joka sai monet laskemaan, kuinka kovaa tiellä uskaltaa ajaa, ennen kuin maksu käy turhan suureksi. Jani Mäkisellä oli tähänkin helppo ratkaisu: kun noudattaa rajoituksia, ei moisia tarvitse miettiä.

#