sunnuntai 5.7.2020 | 00:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Nivala-lehden päätoimittaja panee Tupalan nurkilta lusikkansa soppaan, mitä oli vanhassa Tuiskulassa: Kuka pelasi ja kenen kanssa flipperiä Motörheadin keikalla

To 25.6.2020 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuiskulan historiasta kirjoitetaan parhaillaan historiikkia. Sitä tekee Merja Kukkola, joka kerää siihen edelleen muisteluja.

Itse törmäsin muistelukseen Motörheadista lomaillessani Helsingissä kuun alussa. Istuskeltiin hyvän ystäväni rintamamiestalon pihalla kahvilla. Yläkerran vuokralainen istui samassa kahvipöydässä, ja kuinka ollakaan, puhe kääntyi Tuiskulaan.

Puhekumppani on kotoisin Kajaanista. Hän oli nuori mies, 18 ikävuoden molemmin puolin, kun tie vei useana viikonloppuna Kajaanista saakka Nivalan Tuiskulaan.

Kerran esiintyjänä oli ollut Motörhead. Tämä tapahtui vuonna 1984, joka oli vanhan Tuiskulan kulta-aikaa. Silloin Nivalan Urheilijoiden toiminnanjohtajana ollut Mauno Niemelä kiinnitti taloon useitakin ulkomaisia yhtyeitä, muun muassa Metallican, jota Niemelä muisteli Soundi-lehdessä 2009 näin:

”Bändi maksoi 20 000 markkaa, enkä pitänyt sitä kalliina hintana ulkomaalaisesta bändistä, kun hyvät suomalaisetkin esiintyjät maksoivat melkein saman verran. Samoihin aikoihin Tuiskulassa kävivät myös Motörhead ja Uriah Heep.”

Palataan tuohon Motörheadin keikkaan ja Helsingin alkukesän kahvihetkeen. Tämä silloin kajaanilainen nuori mies oli ollut Motörheadin keikalla ja varsinaista keikkaa odotellessa oli pelannut Tuiskulan kahvion puolella flipperiä. Siihen oli tullut ruma karvainen miekkonen englanniksi kysymään, otettaisiinko pieni kisa flipperillä.

Mikäpäs siinä. Tuiskula oli tuolloin alkoholiton esiintymispaikka, mutta pelikumppanilla oli selkeästi omat juomat mukana ja tämä siemaili niitä välillä. Järjestäjät eivät tuota huomanneet – tai eivät välittäneet, tai rohjenneet välittää – ja flipperikisa käytiin.

Haastaja hävisi tuon turnauksen. Sen verran pelikaveri kehaisee, ettei tuo huonolle hävinnyt. Kajaanilaisnuorukainen kun pelasi tuolloin sen verran taidokkaasti, että mestaruuskisojakin suositeltiin.

Kajaanilaismiehen pelikumppani oli Motörheadin perustaja ja keulakuva Lemmy Kilmister.

#