perjantai 30.10.2020 | 15:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sini Liikanen väittää Tupalan nurkilla, että täydellisen kesälomareissun viettäminen on täysi mahdottomuus – Mitä tapahtui patikkareissulla kymmenisen vuotta sitten?

To 30.7.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kotipihaan käännytään vauhdikkaalla kurvilla ja sisällä huokaistaan helpotuksesta. Ihanaa olla kotona.

Kuukautta aikaisemmin lomalaiset säntäsivät työpaikoiltaan samanlaisilla kurveilla niin, että tällaiset hessut jäivät nielemään pölyä työpisteilleen. Huolellisesti suunnitellut lomareissut olivat valmiita alkamaan.

Hyvistä suunnitelmista huolimatta täydellinen kesälomareissu on myytti, sillä jokin menee aina pieleen. Eikä perheenvälisiä nahisteluita nyt lasketa, ne ovat vakio.

Esimerkiksi tämä Liikasen perhe suuntasi kymmenisen vuotta sitten Ylläkselle kesäloman viettoon. Aikaisemmin lomaparatiisissa oltiin majoituttu vain laskettelukaudella, mutta olihan mystinen Lapin kesä nyt koettava. Pikku-Liikaset näkisivät poroja ja...? Niin, mitä keksiä kymmenvuotiaiden naperoiden viihdykkeeksi, kun zomba-hissit on suljettu?

Patikointiretki Aakenustunturille ikimuistoisiin maisemiin! Niinkin ikimuistoisiin, ettei allekirjoittaneella ole retkestä oikeastaan minkäänlaista muistikuvaa. Paitsi siitä, miten se meni pieleen.

Retki kesti koko pitkän päivän. Pikku-Liikaset laahustivat todennäköisesti alusta alkaen retkikunnan viimeisinä. Milloin pysähdytään? Pissattaa. On nälkä. Etupäässä arvatenkin kiristeltiin hampaita. Mutta ei, hermostua ei saanut, koska yhteisellä patikkareissulla on mukavaa. Vaikka väkisin.

Niin mukavaa, että isä-Liikanen ehdotti huipulla oikoreittiä autolle. Jyrkkää pirunpeltoa alas. Ellei reitti itsessään ollut jo tarpeeksi haastava, isä-Liikaselle iski elämän pahin migreeni. Äiti-Liikanen selvisi hieman pidemmälle, mutta puolessavälissä venähti selkä. Oikoreitissä meni varmasti tuplasti kauemmin kuin merkityllä polulla olisi mennyt.

Paluumatkalla kurvattiin hiljaisina turistikauppaan ostamaan allekirjoittaneelle ja pikkuveli-Liikaselle isot kettupehmolelut. Ehkä siksi, että patikkareissusta jäisi edes yksi hyvä muisto. Tai siksi, että vanhemmat saisivat potea vaivojaan rauhassa mökillä.

Täydellinen kesälomareissu pysyi edelleen taruna. Kettupehmosta sen sijaan tuli suosikki, ja perhealbumiin saatiin iloisia kuvia retkeltä. Joissa kaikki tosin hymyilevät eri aikaan. Vanhemmat alkumatkasta ja pikku-Liikaset vasta reissun päätteeksi ketut kainaloissaan.

#