tiistai 20.10.2020 | 08:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hektisestä elämästä hengähdystaukoja toisinaan tarvitseva Eetu Kupulisoja vakuuttaa Tupalan nurkilla, että metsässä on ihmisen hyvä olla

To 20.8.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toimittajan ammatissa ollaan päivät pitkät sosiaalisia. Se on mukavaa, mutta ihminen kaipaa myös rauhaa. Viimeksi maanantaina laitoin iltapäivällä koneen kiinni ja lähdin maastopyörän kanssa Pyssymäen metsiin.

Alkumatkasta työasiat olivat vielä mielessä, mutta äkkiä metsän rauha tyynnytti mielen ja vei ajatukset muualle. Toki leijonanosa keskittymisestä oli pakko ohjata siihen, mitä oli parhaillaan tekemässä: Pyssymäellä kun äkkiä löytää itsensä naama edellä kivikosta, jos ei ole tarkkana.

Sehän ei ole enää uutinen, että luonto ja siellä liikkuminen kiinnostavat ihmistä yhä enemmän. Viime kuukausina luonnon vetovoima on, kiitos maailmanlaajuisen pandemian, suorastaan räjähtänyt. Pieni Karhunkierros Kuusamossa oli jo aiemmin Suomen suosituin retkeilyreitti, mutta raportit tältä kesältä kertovat, että turvavälien pitäminen ei ole enää läpihuutojuttu maastossakaan.

Ensinnäkin parkkipaikat ovat loppuneet kesken heti kättelyssä (hehe, ei tänä kesänä oikeasti ole kätelty) ja tienvarsien autojonot ovat ylettyneet yli kilometrin päähän lähtöpisteestä. 12 kilometrin kierroksesta on heti tullut yli 14-kilometrinen.

Ja kun maastoon on vihdoin päästy, on reitin varren riippusilloille saanut jonottaa kuin Konekapinan makkarapisteelle konsanaan. Ja tämä kaikki suurelta osin suomalaismatkailijoiden toimesta.

Kuusamon esimerkki on toki ääripää, mutta suuntaus on sama kaikkialla. Enkä yhtään ihmettele, miksi näin. Metsä ja luonto ovat täydellinen vastakohta hektiselle nykyelämälle. Toki puhelin piipittää sielläkin, mutta siellä sen voi laittaa äänettömälle ja olla hyvällä omallatunnolla tavoittamattomissa. Istua kannonnokassa kahvikupin kanssa ja kuunnella linnunlaulua.

Pyssymäelläkään ei toki yksin tarvitse olla, mutta sepä ei mitään haittaa. Karhunkierrokselta tuttuja ruuhkia nähdään korkeintaan tulevan viikonlopun Super PEP:ssä, muuten jokainen kulkija varmasti polulle mahtuu. Ja mikä parasta: aktiiviset harrastajat tekevät koko ajan töitä uusien reittien eteen. Eli jos perhereitti on jo läpikotaisin tuttu, nyt kannattaa suunnata syvemmälle. Vaihtoehtoisia lähtöpaikkoja kyllä löytyy.

#