tiistai 20.10.2020 | 08:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivala-lehden luontokolumnisti Onni Vähäaho maalailee leveällä pensselillä, miten syntyy tapahtuma, tässä tapauksessa polkujuoksutapahtuma: Talkoon ytimessä

La 29.8.2020 klo 10:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Idea. Kuva tulevasta on mielessä jo varhain, maan olleessa vasta jäätymässä pitkän sulan vuodenajan jälkeen. Hahmotus aikatauluista piirtyy uomiinsa jo liki vuosi ennen juhlapäivää. Tässä vaiheessa asian kanssa eläjiä on hyvin vähän. Harvaa se edes vielä jaksaisi kiinnostaa, mutta pääkokin ajatustyö käy kuin tapahtuma olisi jo ensi kuussa. Ideaa jalostetaan jututtamalla ihmisiä.

Iso kuva. Nivala. Koko Suomi. Eri tahoille täytyy osata muovata idea myyvään muotoon. Onneksi luontainen kiinnostus poluilla liikkumiseen on ollut näinä vuosina sisältäpäin jo valmiiksi lämmennyt. Uunista nostettua rieskapeltiäkään ei tarvitse lämpenemään laittaa.

Tiimi. Tukihenkilöiden kokoaminen. Ympärillä on ihmisiä jotka eivät laske tunteja, omaavat luontaista intoa tekemään tapahtumaa, sekä tuovat oman väkevän näkemyksen ja mausteensa. Väkeä tarvitaan päätteiden edessä ja metsässä. Eniten metsässä. Viidenkymmenenseitsemän kilometrin kierros, joka käy liki Maasydänjärvellä, vaatii uutteraa otetta eritoten reitin jatkuvalta huollolta. Reitti myös elää esim. metsäteollisuuden ja tuulien osuessa polun kohdalle.

Palapeli. Tapahtuman pääkokilla pitää olla käsitys ja tieto kaikkien osien etenemisestä, vaikka olisi vastuun saanutkin jakautumaan. Jonkun on tiedettävä vastaus ja vastattavaa piisaa. Vuosien lujittuneet luottamussiteet eri asioiden sujumisesta helpottavat, mutta asiaa on uskomaton määrä - hakaneuloista aina viimeiseen mukiin ja suuntaviittaan. Tapahtuman järjestämisessä pienten asioiden paljous on suurin yllätys.

Mahdollisuus. Jokainen tapahtuma on mahdollisuus parantaa oman kaupungin kuvaa ja avata sen mahdollisuuksia suomenlaajuisesti. Se että piskuiseen Nivalaan tullaan mielellään jopa Helsingistä asti "jeesaamaan", on palkitsevaa. Vuosi vuoden jälkeen lajin keulakuvat tulevat mielellään viihtymään Nivalaan. Samalla paikallinen luonto saa kiitosta. Suopursujen tuoksut ja kauniisti mutkittelevat polut koukuttavat. Nivala on saanut positiivisen auran.

Juhlapäivä. Aina kaikki huipentuu juhlapäivään. Siihen, kun jokainen tulee liikkumaan tai katsomaan omien intressien pohjalta. Yleisin intressi on päästä kokemaan jotain yhdessä luonnon ja muiden kanssa. Ikään kuin ahmia suuri kontrasti kerralla. Reiteille lähdetään sileältä stadionilta. Mikäli pisimmän matkan taivaltaa, saa nähdä kenties lukuisia metsän elämiä ja valtaisan määrän luonnon ihmeitä, sekä liki kaikki mahdolliset maatyypit soista, kankaista, aina kivikkoihin saakka.

#