tiistai 20.10.2020 | 08:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kotimaan lomailija lähettää terveisiä Tupalan nurkilta

To 3.9.2020 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tosiaankin, terveisiä lähetän lomiltani. Pidin jokusen viikon ensin tuossa heinä-elokuussa ja nyt vielä yhden viikon.

Vietin tuon pidemmän kesälomapätkäni aika pitkälle ihan tässä kotimaakunnassa. Käyntikohteita olivat muun muassa Kalajoki, Lohtaja, Oulu ja Hailuoto.

Kävin ensimmäistä kertaa eläissäni Kalajoen Siiponjoella. Siinä on maisema, jota voi vain suositella. Paikoin syvään kuruun uomansa mutkitellut Siiponjoki on oudon poikkeava maisemankohta täällä muutoin niin tasaisessa jokilaaksossa.

Poissa ovat peltoaukeat ja suoraviivaisesti jokeen viettävät rantatörmät. Tai no, onhan Kalajoessa Nivalan kohdalla paljonkin rakennettua penkerettä mutta silti.

Etenkin Pleunan kohdalla Siiponjoki on tehnyt sen, mikä mutkittelevalle joelle on luontaista; virtaus on voimakkaampi ja maaperää kuluttavampi joenmutkan ulkoreunalla, mikä saa uoman muuttumaan entistäkin mutkaisemmaksi, joki meanderoi.

Pidänkö Siiponjoen maisemasta juuri siksi, että se on erilainen kuin Kalajoki? Se muistuttaa enemmän Malisjokea, johon lienette huomanneet minun juuttuneen, kirjoituksissa ja siltapyöräilyissä. Sellaista se on, kun siellä kersana kivillä hyppelee ja joskus saa jalkansa osumaankin seuraavalle kivelle.

Lohtajan Ohtakarilla ihastelin Perämeren rannikkoluontoa, ja Oulussa tuli pyöräiltyä yhtenä viikonloppuna tuollaiset 90 kilometriä. Käytiin Hailuodossakin mutta siellä vain kääntymässä kahden lauttavuoron välissä.

Tämän vuoden lomilla ei ole tullut ulkomaanmatkailu erityisemmin mieleen. On saanut huomata, että kotimaassa on vielä kauniita kohteita yllin kyllin. Alkukesästä oli tarkoitus Pohjois-Lapin reissulla käydä Norjassa, mutta sattuneesta syystä tuo jäi. Silti matka ei jäänyt mitenkään vaillinaiseksi.

Yksi uusi kohde tulevaisuudessa on Pasiköngäs, kahdeksanmetrinen putous Pasijoessa, tai Basijohkassa, aivan Kevon-reitin eteläpään tuntumassa. Olen ajanut valtatietä 92 siitä ohi monet kerrat, mutta keksin könkään olemassaolon vasta pari viikkoa sitten. Basijohka saa alkunsa Suomen vuolaimmasta lähteestä, josta aina Karigasniemellä ollessa haetaan juomavesi.

#