tiistai 20.10.2020 | 09:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan-lehden luontokolumnisti, armoitettu lintujen tuntija Reijo Jussilainen antaa vinkit, missä järjestyksessä linnut liihottelevat takaisin etelän maille

Reijo Jussilainen
La 5.9.2020 klo 15:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hiljalleen kesä on kallistumassa kohden syksyä. Luonnossa tapahtuu monenlaisia muutoksia. Niin myös lintujen kohdalla syksy on hektistä aikaa. Kesän pesinnät ovat takanapäin ja poikaset jo lähes täysikasvuisia. Taakse on jäänyt iloinen sirkutus, tilalle on tullut kutsu ja yhteysäänet. Muuttavat linnut hakeutuvat parviin valmistautuakseen matkalle kohden etelää.

Syksyinen muutto on komeaa seurattavaa ja sen sesonki on huomattavasti pidempi kuin muutto keväällä. Syksyllä lintuja on huomattavasti enempi liikkeellä kuin keväällä, sillä nyt mukana ovat myös poikaset. Paikallisesti näkee suuria lintuparvia kiertelevän pelloilla ja pihoilla.

Milloin syysmuutto alkaa? Sen voidaan katsoa alkavaksi ennen juhannusta. Viimeiset kevätmuuttajat ovat juuri saapuneet kun ensimmäiset linnut lähtevät kohden etelää. Miten näin? Ensimmäisenä lähtevät kuovi naaraat ja pesimättömät töyhtöhyypät.

Kuovin poikasten kuoriuduttua koiraat jäävät huolehtimaan niistä naaraitten suunnatessa muutolle. Varsinainen syysmuutto alkaa elokuun lopulla ja syyskuun alussa jatkuen aina talven tuloon saakka.

Syyskuun valtalajit muuton suhteen ovat peipot, rastaat, pääskyset, kottaraiset ja kurjet. Peippoja ja rastaita kiertelee jopa pihapiirissä isoina parvina. Mikä ilahduttavinta kottaraiset ovat runsastuneet voimakkaasti ja niitä näkee sähkölangoilla suurina parvina. Vaikka pääskysten määrä on pienentynyt, siitä huolimatta niitä näkee runsaslukuisina.

Ehdoton kohokohta syyskuussa on kurkimuutto. Useasti kurkien päämuutto ajoittuu yhdelle päivälle jolloin niitä muuttaa parhaillaan yli 8 000 yksilöä samana päivänä! Se on epätodellinen näky ja kokemus!

Samanaikaisesti kurkien kanssa muuttaa jonkin verran petolintuja. Syyskuussa valtaosa lokkilinnusta on jo poistunut. Lokit muuttavat nopeasti ja huomaamattomasti. Sen huomaa kun terävä kirkuna on loppunut.

Siirryttäessä myöhäisempään syksyyn esiin marssivat tilhet. Nämä kiertelevät etsien pihlajanmarjoja. Hanhet ja joutsenet ovat viimeisimpiä muuttajia. Onhan vanha kansa ennen sanonut että lumi hanhen siiven alla. Joutsenet viivyttelevät aina vesistöjen jäätymiseen saakka. Myös vesilinnut ovat myöhäisen syksyn muuttajia.

Olen tässä käynyt läpi meille tutuimpien lajien muuttoaikatauluja. Muuttavia lajeja on paljon. Syysmuuton seuranta on lintuharrastajalle kiireistä aikaa. Suurin osa meillä esiintyvistä lajeista on muuttolintuja. Nyt voidaan kysyä mitä tänne jää?

Kyllä tänne jää vielä paljon lajeja ja niihin voidaan palata toisessa yhteydessä. Nyt seurataan alkavaa syysmuuttoa ja nautitaan lintujen liikehdinnästä ja syksyn väriloistosta!

Tällä palstalla vuorottelevat nivalalaiset kirjoittajat. Kirjoitusten aiheet löytyvät läheltä: kotoa ja luonnosta.

#