sunnuntai 28.2.2021 | 02:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Millä houkutella uusia tai entisiä nivalalaisia muuttamaan Nivalaan? Risto Puolimatka kysyy ja kaupunki vastaa

Ke 16.12.2020 klo 18:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Yhä suuremmassa osassa kuntia väestön määrä vähenee ja kasvu keskittyy vain muutamalle kaupunkiseudulle.” Näin kirjoittaa Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen kolumnissaan tämän aukeaman toisella laidalla.

Tuo lohduton tilanne koskee myös Nivalaa. Paikkakunnan väkiluku on ollut jo pitkään tasaisessa liu’ussa alas päin.

Halonen pohdiskelee monipaikkaisuutta. Käsite tarkoittaa sitä, että kansalainen asuu usealla paikkakunnalla. Hän on kirjoilla yhdellä paikkakunnalla, tekee töitä toisaalla. Työnantaja voi olla kolmannella, ja vielä eri paikkakunnalla on vapaa-ajan asunto.

Halonen ei kuitenkaan näe, että monipaikkaisuus olisi vastaus ongelmiin. Eikä se olekaan, ainakaan siinä katsannossa, että kunta koettaa houkutella uusia asukkaita muuttamaan kirjansa sinne, maksamaan veroja yhteiseen kassaan.

Nivalalla on tuhannen taalan paikka keväällä, tai miksei se olisi jo nyt, korona-aallon harjalla, kun se laukaisee kampanjansa, jolla pyritään saamaan uusia, pysyviä asukkaita Nivalaan. Sellaista ei ole kuin keskiarvoinen kansalainen, mutta jos olisi, tänne muuttaessaan työssäkäyvä pariskunta toisi Nivalan kaupungin kassaan verotuloa 15 000 euroa vuodessa.

Nivalalla on tuhannen taalan paikka keväällä.

#