maanantai 1.3.2021 | 21:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Etelä-Suomessa havaittu lintuinfluenssaa tammi-helmikuussa – Peruspalvelukuntayhtymä Kallion valvontaeläinlääkäri muistuttaa ehkäisevistä varotoimista

Vili Ruuska
Ti 23.2.2021 klo 14:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomessa on todettu tammi-helmikuun aikana lintuinfluenssaa, joka on erittäin herkästi linnusta toiseen tarttuva virustauti. Tapaukset ovat tähän mennessä painottuneet Etelä-Suomeen.

Todetut lintuinfluenssatapaukset ovat olleet H5N8-tyypin lintuinfluenssaa, joka aiheuttaa linnuilla korkeaa kuolleisuutta. Tautia on esiintynyt myös muualla Euroopassa.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion valvontaeläinlääkäri Päivi Pyykönen muistuttaa, että siipikarjan ja muiden kotieläiminä pidettävien lintujen tautisuojausta on syytä tehostaa koko maassa. Mikäli siipikarjaa tai muita kotieläiminä pidettäviä lintuja pidetään ulkona, on niiden ulkoilualue aidattava kauttaaltaan ja katettava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla tai kiinteällä katolla. Luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut eivät missään tapauksessa saa päästä kosketuksiin ulkotarhassa olevien lintujen kanssa.

Jos aikoo pitää siipikarjaa tai muita lintuja ulkona 8.2.–31.5., on ilmoitettava asiasta kunnaneläinlääkärille etukäteen kirjallisesti. Kallion alueella ilmoitukset tehdään ensisijaisesti valvontaeläinlääkärille.

Mikäli siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille. Lintuinfluenssan oireita ovat apaattisuus, ruokahaluttomuus, muninnan lasku, pään alueen turvotus, hengitystieoireet ja ripuli. Joissakin tapauksissa havaitaan keskushermosto-oireita, kuten asentovirheitä ja epänormaaleja liikkeitä.

Lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Kuolleista linnuista ilmoittaminen on tärkeää, jotta tauti saataisiin kiinni ja torjuntatoimet aloitettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

#