lauantai 3.12.2022 | 07:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Departure rikkoo mielikuvia päihteistä ja metallimusiikista – Nivalan päihteettömälle perjantaille toivotaan jatkoa

Jere Jämsä
Pe 18.11.2022 klo 16:30 | päivitetty ti 12:21

Nivalan Tuiskulassa järjestetyssä päihteettömässä ja nuorille suunnatussa Zero Friday -tapahtumassa esiintyi nivalainen death metal -bändi Departure. Bändi on ollut pystyssä joulukuusta 2021 lähtien. Bändin jäsenet ovat kaikki nivalalaisia nuoria. Heistä vanhin on 17 ja nuorin 15. Bänditoiminnan aloittamisessa aktiivisena oli kitaristi Samu Kuki.

– Ajattelin, että olisi kiva tehdä bänditoimintaa.

Samu Kuki otti yhteyttä rumpali Alessandro Ranta-Nilkkuun sekä laulaja Valde Sikalaan. Niinhän siinä kävi, että viikon kuluttua oli uuden bändin ensimmäiset soittelut. Toinen kitaristeista on Ville Aitto-oja. Departuren tuorein jäsen basisti Hannes Rautio kertoo liittyneensä bändiin rippikoulun kautta.

– Olimme Valden kanssa samassa ryhmässä ja siellä ajatus sitten kehittyi, hän kertoo.

– Bändin perustaminen on helppoa, mutta kasassa pitäminen ei, kertoo laulaja Valde Sikala.

Bändeihin ja erityisesti metallibändeihin yhdistetään monesti erilaisten päihteiden käyttö. Nivalalaisista nuorista koostuvassa bändissä rikotaan tätä mielikuvaa. Bändi kertoo päihteettömän tilaisuuden kuulostavan erittäin mukavalta. Bändi pitää päihteistä mielikuvaa myös hivenen vanhanaikaisena. He kertovat, ettei nykypäivänä varsinkaan nuorten bändeissä päihteiden käyttöä niinkään ihailla.

Vaikka bändi on kohtuullisen nuori, on bändille syntynyt jo useampi oma biisi. He ovat kerenneet keikkailemaankin jo kolmesti. Bändi on esiintynyt Tuiskulan lisäksi myös aiemmin keväällä Nivalan torilla, sekä Nivalan jäähallissa nuorisopalveluiden järjestämässä nuorten tapahtumassa osana Uikon Taikaa tapahtumaa.

Tuiskulan keikka on kuitenkin yleisömäärältään suurin, sillä paikalla oli yli 200 kuulijaa. Bändiläiset tykkäsivät siitä, että tällä kertaa he saivat esittää enemmän omia kappaleitaan. Parhaana keikkanaan he pitävät kuitenkin Uikon keikkaa, sillä se oli ensimmäinen hivenen suuremmalle esitetty yleisölle heidän keikoistaan. Bändiläiset tykkäävät yleisöstä, sillä on paljon mukavampaa keikkailla suuremman yleisön kanssa.

Departure kehuu musiikin harrastusmahdollisuuksia Nivalassa. He ovat olleet tyytyväisiä Nivalan elävän musiikin yhdistyksen Nelemun harjoittelutilaan.

Bändi on kiitollinen vanhemmilleen, jotka ovat jaksaneet kuljettaa soittajia lukuisia kertoja treeneihin, sekä myös soittimia lainanneille tahoille.

Ehkäisevän päihdetyön viikko huipentui Nivalan Tuiskulassa Zero friday -tapahtumaan. Tapahtumassa nimensä mukaisesti kaikki päihteet olivat kiellettyjä. Kohderyhmänä olivat alueen nuoret. Tapahtuman järjestivät Nivalan, Ylivieskan, Haapaveden, Haapajärven, Sievin, Alavieskan, Merijärven sekä Oulaisten nuorisopalvelut yhdessä.

Oulaisten nuorisopalveluiden Pekka Ylivainio kertoo, että olisi haaveena saada lisää tällaisia tapahtumia. Samaan ajatuksen tuntuvat yhtyvän myös muut järjestäjät ja siksi tapahtuman vuosittaista järjestämistä on suunniteltu.

Juttuun lisätty toisen kitaristin nimi 22.11.2022 klo 12:25.

#