tiistai 9.3.2021 | 02:52
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kauko Palola ihmettelee kolumnissaan mihin katosi päässälaskutaito

Su 1.7.2018 klo 08:30

Kauko Palola

Uskotaan pois, nykyaika on digiaikaa. Sitä ei kannata pelätä ja tämän it-humpan tahdissa on vain opittava tanssimaan.

Koulu valmistaa meitä työelämään. Siksi siellä ei ole pahitteeksi oppia lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Tuskin ongelmanratkaisukyky, kriittinen ajattelu tai luovuus kärsivät vaikka loogista päättelykykyäkin opetettaisiin. Ja mieluusti myös opittaisiin.

Työnantajat, kouluttajat, elinkeinoelämän päättäjät ja poliitikotkin valittavat kuinka suomalaisten perustaidot eivät peruskoulussa kehity riittävälle tasolle. Jos matemaattis-luonnontieteen perustaitoja ei hallita, miten voimme vastata uskottavasti työvoimapulaan, koodaajapulaan tai mikä ikinä se koulutusvaje onkaan. Trumpin taso ei yksinkertaisesti riitä.

Sain äskettäin tuta, kuinka tärkeätä tuo lukujen hahmottaminen on myös tarjoilijan tehtävässä. Toivon, että kesälomalla lounasravintolassa kokemani tapaus oli POIKKEUS.

Maksoin kahta lounaasta. á 10,20 €. Nuori tarjoilijatyttö ojensi iloisesti hymyillen minua kohti maksukorttipäätettä. Kysyin, voinko maksaa käteisellä. Se sopi. Kympin ja kahdenkympin setelillä maksoin kaksi lounasta, yhteensä 20,40 €. Tarjoilija avasi kassalippaan ja jäi tuijottamaan sitä, välillä ojentamiani seteleitä silmäillen. Hän pyysi minua lopulta odottamaan hetken. Paikalle riensi hätiin tarjoilijakollega, jolla laskutoimitukset olivat, tai piti olla, paremmin hallussa.

Tuli mieleen vanha poliisivitsi, jonka mukaan partiossa on kaksi poliisia siksi, että toinen osaa lukea, toinen laskea. Ei naurata enää. Hymyllä voi kuitata monta asiaa. En minä moisesta maksuongelmasta pahastunut, lomalla kun olin. Sain rahaa takaisin 11,60 € vaikka piti saada 9,60 €. Apuun rientänyt tarjoilijakollega kiitti antaessani hänelle kahden euron kolikon. En tiedä ottiko vastaan tippinä vai huomasiko virheensä. Hällä väliä.

Ei meistä jokaisen tarvitse olla kaikkien alojen asiantuntijoita. Riittää jos oma perustyö osataan. Lounas maistui, ravintolassa hallittiin selvästikin hyvän ruoan teko.

Ps. Jotta en leimaisi lounasravintoloita, selvennän ettei ko. ravintola ole Kokkolassa.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja, joka osaa lukea ja laskea - ehkä

#