tiistai 15.10.2019 | 01:33
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | LÄNNEN MEDIA

Mediatalot ehdottavat lääkkeitä Postin ahdinkoon: Yhtiö jaettava kahtia, jakelu ainoastaan aamuisin ja lisää kilpailutusta

Vanessa Valkama
Ti 17.9.2019 klo 00:00 [päivitetty ke 08:23]

Media-alan edunvalvontajärjestö Medialiitto ehdottaa kolmea keinoa ratkaisuksi sekä jakelupalvelujen että Postin omistajaohjauksen ongelmiin. Liiton mukaan erilliset jakelut pitäisi yhdistää, jakeluyritykset kilpailuttaa ja Postin ristikkäiset roolit selkiyttää.

– Näillä kolmella keinolla saadaan merkittävää parannusta, mutta silti riittää haasteita, kun jaettava vähenee. Nykymallilla jatkaminen ei ole kuitenkaan vaihtoehto Postin tämän hetken talousyhtälössä, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo Lännen Medialle.

Posti toimii samanaikaisesti yhteiskunnallisen palvelun tuottajana jakelussa ja markkinatoimijana monilla kilpailluilla liiketoiminta-alueilla.

Holmbergin mukaan Postin tehtävät olisi hyvä erottaa toisistaan, koska yhtiön on tällä hetkellä vaikea toteuttaa niitä yhtä aikaa. Postin jakaminen kahteen osaan tekisi hänen mielestään toiminnasta läpinäkyvämpää ja yhteiskunnallisesti hyväksytympää.

Mediatalot ehdottavat, että julkisen vallan pitäisi kilpailuttaa jakelusta vastaava yritys kullakin alueella. Kilpailun pitäisi kattaa koko jakeluvolyymi, ei pelkästään nykyistä yleispalvelutuotetta eli postimerkkikirjettä.

Tällä hetkellä postilaki säätelee ainoastaan yleispalvelukirjettä, joita on alle neljä prosenttia Postin lähetyksistä.

– Sillä ei pystytä säätelemään postipalvelua, vaan säätelyn pitää kattaa kaikki jaettava. Emme halua että yleispalvelu on sidottu tiettyyn tuotteeseen vaan tiettyyn jakelupalvelutasoon, kuten päivittäin tai joka aamu tapahtuvaan jakeluun. Kaikki kulkisi yhdessä jakelussa, Jukka Holmberg toteaa.

Hänen mukaansa tarvitaan yhteiskunnan otetta, että jakelu myös kilpailutetaan.

– Tekijä voi olla Posti, muu jakeluyhtiö tai paikallinen jakeluyrittäjä, joka tekee parhaan ja kustannustehokkaimman työn. Tämäkin vaatii Postin tehtävien erottelua.

Medialiiton mukaan taajamissa kahdesta päivittäisestä jakokerrasta olisi siirryttävä yhteen, mahdollisimman varhaiseen jakokertaan.

Holmberg muistuttaa, että lehtien varhaisjakelu on tällä hetkellä lehtiyhtiöiden itse tuottamaa. Osa tekee sen itse ja osa käyttää Postia. Esimerkiksi kirjeiden päiväjakelun hoitaa Posti.

– Nämä pitäisi saattaa ensin yhteen, koska kahteen jakeluun ei ole enää varaa taajamissa, ja sen jälkeen kilpailuttaa kokonaisuus kullakin alueella, Holmberg sanoo.

– Aikaikkuna on tärkeä sanomalehdille. Kirjeitä tulee vähemmän kuin aikaisemmin ja ne voivat kulkea hyvin hitaasti nykyisenkin postilain mukaan. On siis sama, tulevatko ne edellisiltana tai toisena aamuna.

Holmbergin mukaan vaikein kysymys on, miten haja-asutusalueiden palvelutaso säilytetään.

– Haja-asutusalueilla täytyy säilyttää jollakin keinolla päivittäinen palvelukuljetus, jossa kulkisi sekä postia että mahdollisesti ihmisiä sekä muita kuljetuksia ja palveluita. Se on täysin eri markkina.

Medialiiton kannanotto pohjaa tänään julkistettuun selvitykseen jakelun tulevaisuudesta. Sanomalehtien liiton tilaaman selvityksen toteutti Spring Advisor oy.

Medialiitto on tiedotteensa mukaan tyytyväinen siitä, että Rinteen hallitus on päättänyt selvittää kokonaisvaltaisesti vaihtoehtoja jakelun turvaamiseksi koko maassa. Näin hallitus haluaa liiton mukaan varmistaa moniäänisen tiedonvälityksen.

#