Miksi lainan kilpailuttaminen netissä kannattaa?

Kuva:

MAINOS -

Kuvittele seuraava tilanne: on aurinkoinen kesäpäivä ja olet pakannut autosi täyteen – niin matkatavaroitasi kuin perhettäsikin, sillä olet lähdössä kesälomamatkalle 500 kilometrin päähän. Enää täytyy löytää hyvä huoltoasema, jolla tankata auto. Kun se on hoidettu pois alta, voi matka alkaa. Viiden kilometrin ajomatkan jälkeen huomaat kuitenkin, ettäbensan tankkaaminen olisi tullut huomattavasti edullisemmaksi toisella huoltoasemalla.

Kyllä kismittää – olisi pitänyt kilpailuttaa.

Sama pätee niin puhelinlaskuun kuin sähkösopimuksiin ja lainoihinkin, tosin sillä erotuksella, että viimeksi mainitun kilpailutuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia tulevaisuuteesi, ei pelkästään kesälomamatkan budjettiisi. Nykyisin kilpailutusta ei tarvitse tehdä itse, vaan voi turvautua lainanvertailupalveluun. Hyvä esimerkki tällaisesta palvelusta onMatchbanker, joka on koonnut sivustolleen valikoiman netissä toimivia lainantarjoajia. Katsotaanpa seuraavaksi, miksi lainan kilpailuttaminen netissä kannattaa.

Lainan kilpailuttaminen tuo takuuvarmaa säästöä 

Aivan kuten aiemmassa bensaesimerkissämme, myös lainan kohdalla pätee se tosiseikka, että sen voi saada edullisemmin eri tarjoajalta. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että voit saada saman rahasumman eri lainantarjoajalta pienemmällä korolla – maksat siis lainaa toki yhtä lailla takaisin, mutta kuukausittainen lyhennys sisältää suuremman osuuden itse maksettavaa rahaa ja pienemmän osan lainantarjoajan palkkiota.

Otetaanpa esimerkki remonttilainasta, jonka otat 15 %:n todellisella vuosikorolla. Laina-aika on 10 vuotta ja koko lainasumma on 10 000 euroa. Todellinen summa, jonka maksat takaisin lainanmyöntäjälle on tällöin yli 18 700 euroa. Jos todellinen vuosikorko puolestaan on 5 %, koituu maksettavaksi alle 12 700 euroa, mikä on tietenkin huomattavasti taloudellisempi vaihtoehto.

Tämä korko on yksilöllinen ja se myönnetään jokaiselle lainanhakijalle erikseen. Siihen vaikuttavat niin luotonottokyky, luoton määrä kuin takaisinmaksuaikakin ja jokaisella lainantarjoajalla on omat kriteerinsä näille seikoille.

Korkotaso on kenties yksi tärkein hintaan vaikuttava asia, mutta sen kilpailuttamisen lisäksi lainan hintaan vaikuttavat myös muut tekijät, kuten avausmaksut, piilokustannukset ja muut tarjolla olevat palvelut, kutenkorkosuoja, joten nämäkin asiat on hyvä huomioida.

Kilpailuttaminen onnistuu nykyisin helposti ja nopeasti 

Edellä mainitut korko- ja muut kustannusasiat eivät todennäköisesti kuulosta mukavilta jutuilta, tai eivät ainakaan sellaisilta, joihin uppoutuisi mielellään koko viikonlopuksi Excel tukenaan, saati sitten vierailisi eri pankeissa asiasta neuvottelemassa. Kuten jo todettua, on kilpailuttaminen kuitenkin tarpeen.

Tähän kuluttajien tarpeeseen on vastattu, sillä nykyisin tarjolla on erilaisia lainanvertailupalveluita, joista esimerkiksi mainitsimme jo Matchbankerin. Vertailupalvelut  kokoavat sivustolleen valikoiman netissä tarjottavia lainoja. Palvelu toimii ainoastaan välikätenä valintaprosessissa tehden oman palveluntarjoajan valinnasta helpompaa ja läpinäkyvämpää.

Lainanvertailupalvelut listaavat lainoista niiden tärkeimmät tiedot, kuten laina-ajan, korkotason ja todellisen vuosikoron. Näitä tietoja ei siis erikseen tarvitse lähteä etsimään kunkin lainantarjoajan nettisivuilta. Itse lainahakemus tehdään kuitenkin aina lainanmyöntäjän verkkosivulla olevalla lomakkeella.

Vertailu onnistuu jopa 5–10 minuutissa, joten voit kuluttaa siihen viikonlopustasi vain murto-osan ja viettää loput sohvan nurkassa tai vaikkapa jääkiekkopelin katsomossa. Lyhyesti sanottuna nettikilpailuttaminen säästää aikaa ja vaivaa.

Nettilainahakemuksen tehdessä ei sitoudu mihinkään 

Moni epäröi nettilainahakemuksen tekemistä miettien mahdollista sitoutumista tai piilokuluja. Hakemuksen tehtyään ei kuitenkaan vielä joudu sitoutumaan mihinkään, vaan seuraava vaihe on se, että lainantarjoaja tekee käyttäjälle tarjouksen. Tämän tarjouksen voi lainanhakija halutessaan hyväksyä tai hylätä, ja miettiä rauhassa muita vaihtoehtoja.

Myös kilpailuttamispalveluiden piilokulut pelottavat. Useimpien palveluntarjoajien toimintamalli perustuu mahdollisiin palkkioihin lainan myöntäjältä – tämä siis silloin, jos asiakas on ottanut lainan heidän vertailupalveluaan hyödyntäen. Palvelumaksut kannattaa toki vielä tarkistaa kilpailuttajalta, mutta useimmiten niiden käyttäminen on täysin ilmaista.

Harkitse siis rauhassa ja huolella. Jos et välitä kivijalkapankeissa vierailusta ja itse suoritettavasta Excel-vertailusta, niin nettikilpailuttaminen on varteenotettava vaihtoehto.