Muuta elämäsi suunta lainarahalla

Kuva:

MAINOS -

Oletko tilanteessa, jossa et ole täysin tyytyväinen nykyiseen elämäsi suuntaan. Haluaisit ehkä jotain muutosta, mutta kaikki maksaa. Uusi asunto, uusi työpaikka, opiskelu, muutto tai vaikkapa vain pieni irtiotto vievät kaikki rahaa. Rahaa on aina liian vähän, mutta sitä tarvitaan kaikkeen.  

Elämän suunnan muuttaminen vaatii yleensä aina jonkinlaista lisäbudjettia. Oletko koskaan harkinnut elämänmuutosta lainarahalla? Unelmien täyttyminen ja oman hyvinvoinnin parantaminen lainarahalla on täysin hyväksyttyä niin kauan kun lainaamisen tekee oikein ja vastuullisesti. Kun lainan hoitaa hyvin, ei siitä tule suurempia ongelmia tulevaisuudessakaan.  

Lue tämä artikkeli ja opit kuinka ottaa pieni luotto vaikkapaLainaa Suomi24  -palvelusta järkevästi.

Mistä lainaa kannattaa ottaa?

Lainaa voi hakea monesta paikasta. Yleisimmät lainanhakupaikat ovat oma pankki eli esimerkiksi oman tai naapurikunnan paikallinen pankki, jossa muukin asiointi on. Toinen vaihtoehto lainanhakupaikaksi on jokin yksityinen rahoituslaitos.  

Yksityisiä rahoituslaitoksia on Suomessa paljon, sillä niitä on tullut Suomen markkinoille myös ulkomailta. Yksityiset rahoituslaitokset tarjoavat vakuudettomia luottoja melko helposti, mutta niin, että niitä koskee esimerkiksi Suomen valtion määräämä korkokatto. Lainaa kannattaakin ottaa siitä paikasta, joka tarjoaa juuri sinulle kaikista edullisimman lainan. Eli sellaisen lainan, jonka kokonaiskulut ovat matalimmat. Oma pankki on hyvä vaihtoehto, mutta se ei ole suinkaan ainoa vaihtoehto, joten lainat kannattaa kilpailuttaa. Nappaa vinkit kilpailutukseen seuraavasta kappaleesta.

Kuinka lainojen kilpailutus käy?

Vakuudettomia lainoja, eli lainoja ilman reaalivakuutta, on markkinoilla paljon. Syy tähän on se, että vakuudeton laina on pankin kannalta hyvä, sillä lainasta voi pyytää korkeaa korkoa. Laina ilman panttia on riskituote pankille, joten riski heijastetaan asiakkaalta pyydettävään korkoon. Muiden lainojen korkojen ollessa alhaalla, on vakuudeton luotto yksi pankin parhaista keinoista tienata rahaa. Vakuudettomat luotot toimivat myös tietynlaisena sisäänheittotuotteena ja niitä markkinoidaan paljon. Luottoja on saatavilla eri suuruisia ja erilaisiin tarkoituksiin. Vakuudettomia luottoja on tarjolla yksityishenkilöille, mutta myös yrityksille. 

Koska lainoja on paljon ja lainantarjoajia on paljon, on asiakkaan mahdollista kilpailuttaa lainat ja valita näin itselleen edullisin laina. Lainat voi kilpailuttaa helposti vaikkapa jollain netin lainankilpailutussivustolla. Kilpailutus käy yleensä niin, että sinun tulee antaa sivustolle haluamasi lainasumma ja haluamasi lainan takaisinmaksuaika. Sivusto lähettää sinulle parhaat lainatarjoukset, joista voit valita sen, joka tulee sinulle kaikista edullisimmaksi. Muista vertailla lainoissa aina todellista vuosikorkoa. 

Lainoista ilmoitetaan yleensä nimelliskorko, joka voi olla Suomen lain mukaan maksimissaan 20 %. Vuonna 2020 ja 2021 korko rajoitettiin väliaikaisesti 10 prosenttiin. Väliaikaisen korkokaton jälkeen korkokatto on jälleen 20 %. Lainan todelliseen vuosikorkoon vaikuttaa nimelliskoron ja marginaalin lisäksi kuitenkin myös lainan muut kulut, eli esimerkiksi laskutusmaksut, tilinhoitomaksut ja mahdolliset avausmaksut. 

Todellinen vuosikorko on ainoa asia, jota lainoissa voi vertailla, sillä muut kulut vaihtelevat ja kulurakenne voi lainojen kesken olla hyvinkin erilainen. Kirjaa siis ylös oman pankkisi tarjouksen todellinen vuosikorko ja vertaa sitä rahoitusyhtiöiden lainojen vuosikorkoihin. Näin saat tietää, mikä laina tulee sinulle edullisimmaksi ja mikä kannattaa valita ainakin kun vertaillaan pelkkiä kuluja.

Miksi ottaa lainaa?

Lainan ottamisen syitä on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin. Osa ihmisistä saattaa ottaa vakuudettoman kulutusluoton muun muassa yhdistelmälainana, eli niin että vanhat lainat ja osamaksut sekä mahdolliset korttiluotot maksetaan pois uudella lainalla. Tämä selventää taloudenhoitoa, sillä silloin lainoja on maksettavana vain yksi. Myös kuukausierää voi pienentää ottamalla yhdistelmälainan. Näin rahaa jää enemmän mukavien asioiden tekemiseen. 

Myös muun muassa unelmia täytetään vakuudettomilla kulutusluotolla. Esimerkiksi keittiöitä, autoja, veneitä ja remontteja ostetaan ja tehdään usein vakuudettomalla luotolla. Vakuudettoman luoton ottaminen on järkevää silloin, kun tietää pystyvänsä maksamaan sen ajoissa takaisin. Lainalla voi huoletta kattaa sitä ostoksen tekemisestä puuttuvaa osuutta, jonka tietää saavansa tienattua pian, mutta joka vielä toistaiseksi puuttuu. 

Vakuudettomat kulutusluotot kannattaa pyrkiä maksamaan pois mahdollisimman pian, sillä niiden korko juoksee ja lainan kulut kasvavat sitä korkeammaksi, mitä pitempään lainaa pitää. Vakavarainen työssäkäyvä tai eläkettä saava ihminen voi kuitenkin käyttää luottoa lyhytaikaisena ratkaisuna äkillisen kassavajeen hoitoon. Luotolla voi täyttää unelmiaan ja muuttaa elämänsä suunnan vaikkapa tilaamalla muuttoauton tai ostamalla pienen veneen.