Paikallisuutiset

Näin sähkökatko voi vaikuttaa kouluihin: videotykit eivät toimi, ruokailu menee eväslinjalle – Paitsi Nivalassa: "Särvin pystyy toimittamaan lämpimän ruoan"

Sähkökatkosta ei kannata luoda turhia pelkoja koululaisille. Tokaluokkalainen Hilma Koivisto kertoo videohaastattelussa Karvoskylän koulun sähkökatkosta.

Kynä ja paperi, kirjat ja pelit. Opetus tapahtuu perinteisin menetelmin talvella, jos kouluista joudutaan tänä talvena katkaisemaan sähköt hetkeksi.

Nivalassa on jo tiedotettu koteihin, miten sähköpulaan kannattaa varautua esimerkiksi varaamalla lapsille tarpeeksi lämmintä vaatetta sekä tarkistamaan polkupyörän valojen toimivuus, jos katuvalot eivät olekaan päällä.

Lähtökohtana on, että toiminta jatkuu mahdollisimman normaalisti. Kasvatus- ja koulutuspalveluissa toimitaan opetushallituksessa saatujen ohjeiden mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nivalassa ei kuitenkaan tarvitse pärjätä ilman lämmintä ruokaa, jos sähkökatkot toteutuvat.

– Keskuskeittiömme Särvin on ilmoittanut pystyvänsä toimittamaan nyt puheessa olevien lyhytaikaisten sähkökatkojan osalta (kaksi tuntia) lämpimän ruoan, koska Niva-Kaijan koululla on käytössä varavoimaa, sanoo sivistysjohtajaRiitta Viitakangas.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kokkolan kaupungin keittiöissä ei ole varavirtajärjestelmiä. Sähkökatkon vaikutus ruoan valmistukseen riippuu siitä, mihin aikaan sähkökatko tapahtuu ja onko se tiedossa edellisenä päivänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sähkökatkojen vaikutukset kyseisten päivien ruoan tarjoiluun vaihtelevat todennäköisesti tarjoiluviiveestä mahdolliseen eväsruokailuun, sanoo puhtaus- ja ruokapalvelupäällikkö Jutta Koivuniemi.

Keittiöille ja siivoushenkilöstön käyttöön on tarkoitus hankkia otsalamppuja ja puhelinten varavirta-akkuja. Henkilökunnalle järjestetään myös keskustelu- ja tiedotustilaisuus tammikuun puolessa välissä.

– Odotamme kaupungin yhteistä tarkempaa ohjeistusta, mutta keittiö- ja siivoushenkilökuntaa on alustavasti informoitu mahdollisista sähkökatkoksista, Koivuniemi sanoo.

Ohjeistuksen laatiminen päiväkoteihin ja kouluihin on Kokkolassa vielä kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koulujen ja päiväkotien mahdollisten valaisinlaitehankintojen osalta ratkaisut linjataan valmisteilla olevan sähkökatko-ohjeistuksen yhteydessä. Toistaiseksi ei ole niitä varten tehty keskitettyjä valaisinhankintoja, sanoo sivistysjohtajaTerho Taarna.

Oppiminen tapahtuu sähköisesti ensimmäisestä luokasta lähtien. Tehtävää esittelee ekaluokkalainen Olivia Kaarlela.
Oppiminen tapahtuu sähköisesti ensimmäisestä luokasta lähtien. Tehtävää esittelee ekaluokkalainen Olivia Kaarlela. Kuva: Clas-Olav Slotte

Lue myös: Sähköpula voi kestää tunteja tai päiviä – Kouluja, kauppoja tai maatiloja ei voida jättää suunniteltujen sähkökatkojen ulkopuolelle: "Kokkolassa ensimmäisenä sähkökatkot ohjataan asutusalueille"

Sähkökatkon aikana käsityön koneet, sähkölukitukset ja hissit eivät toimi. Nettiyhteys toimii jonkin aikaa ja tietokoneet toimivat akun varauksella muutaman tunnin. Työajanseuranta, kulunvalvonta, ilmastointi ja sähkölämmitteisten kiinteistöjen lämmitys katkeavat.

Tilanteen mukaan voidaan siirtyä pihalle ja hyödyntää luonnonvaloa ja esimerkiksi koulun grillikotaa. Työntekijöille on varattu valonlähteitä.

– Olemme hankkineet muun muassa pattereilla toimivia otsalamppuja ja työpöydälle sijoitettavia ledilamppuja sekä jokaiseen yksikköön pattereilla toimivan radiot, Viitakangas sanoo.

Henkilökunta huolehtii kaikkien lasten ja nuorten sekä erityisesti tuen tarpeessa olevien huolenpidosta myös sähkökatkojen aikana.

Energiansäästön käsittely kuuluu varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin. Toimipaikoilla myös keskustellaan ennakolta, miten mahdollisen lyhyemmän tai pidemmän sähkökatkon aikana toimitaan.

– Siten luodaan ja ylläpidetään turvallisuuden tunnetta. Jos saamme ennakkoilmoituksen sähkökatkosta, siitä tiedotetaan toimipaikkoja ja kuntalaisia, tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös: Sähköpulasta voi saada varoitusviestin kännykkään: Kantaverkkoyhtiö Fingrid testaa uutta palvelua – Toimi näin

Peruspiano on hyvä. Liisa Sytelä siirsi pianon ikkunan viereen, kun sähkökatkon aikana oli menossa pianokerho. Koulun rehtori on Jyrki Määttä.
Peruspiano on hyvä. Liisa Sytelä siirsi pianon ikkunan viereen, kun sähkökatkon aikana oli menossa pianokerho. Koulun rehtori on Jyrki Määttä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Sähkökatkot ajoittuvat todennäköisesti kellonaikoihin, jolloin kulutus on suurinta. Koulujen toimintaan on eniten vaikutusta aamupäivän sähkökatkoilla, muta päiväkotien toimintaan vaikuttavat myös iltapäivän sähkökatkot.

– Pyrimme häiriötilanteista huolimatta toimimaan kouluissa niin, ettei toimintaa tarvitse keskeyttää, sanoo Ylivieskan kaupungin sivistysjohtajaKai Perttu.

Toiminnan jatkuminen niin normaalisti kuin mahdollista on tärkeää myös kriisinhallintakyvyn ja henkisen hyvinvoinnin kannalta. Toisaalta myös laki sanoo, että opetus on järjestettävä.

Sivistystoimessa ei ole ryhdytty hankkimaan otsalamppuja tai taskulamppuja.

– Todennäköisesti pimeys ei ole isossa määrin suurin ongelma sähkökatkojen aikana. Pakkasaikaan aamut alkavat olla jo valoisia, Perttu sanoo.

Ylivieskassa on tarkoitus tehdä opetushallituksen ohjeista laajempi tietopaketti, joka lähetetään koteihin. Samaan aikaan valmisteilla ovat toimintakortit, joissa kerrotaan, miten häiriötilanteissa toimitaan.

Ylivieskassa toimintakortteja suunnitellaan valmiusharjoituksessa, johon osallistuvat kaikkien tulosalueiden toimintayksiköt. Sähkökatko on yksi häiriötilanteista, joihin on syytä varautua.

Vetelin kunnassa varautuminen sähkökatkoihin on vasta käynnistymässä yhteistyössä teknisen toimen kanssa.

– Joulukuun puolella olevaan opetustoimen johtoryhmään olemme varanneet aikaa aihealueen käsittelyyn, sanoo sivistysjohtajaMaria Keltti-Heikkilä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä