Sähkövertailusivusto: Halvin määräaikainen sähkösopimus marraskuun alussa 25,87 snt/kwh

Kuva:

MAINOS - HALVINSÄHKÖSOPIMUS.FI -

Illat ovat hämärtyneet ja pakkaset alkavat saavuttamaan koko Suomea. Tämä on myös saanut kuluttajat varpailleen, kun kaikki odottavat kuumeisina tulevan talven sähkön hintoja. Jopa Eurooppalaiset tietoliikenneajan jättiyhtiöt ovat huolissaan esimerkiksi  mobiiliverkkojen toiminnasta, jos sähköä ei tule riittämään ja sitä täytyy alkaa säännöstelemään.

Sähkön hinta on laskenut marraskuussa

Kuluttajat ovat myös koittaneet jahdata sähkökriisissä eri sähköyhtiöiltä mahdollisimman fiksunkuuloisia ja edullisia sähkösopimuksia, mutta niitä on ollut vaikea löytää. Marraskuussa sähkön hinnat ovat kuitenkin selvästi kokeneet pienen pudotuksen, sillä halvin määräaikainen sähkön hinta on marraskuun alussa 25,87snt/kwh kahden vuoden määräaikaisella sähkösopimuksella. Sopimusta tarjoaa valtion osittain omistama Fortum.

Muutos on merkittävä, sillä elokuusta lähtien on ollut lähes mahdotonta löytää sopimusta alle 30snt/kwh hintaan. Nyt kannattaa siis toimia -vertaa sähkö ja säästä, jotta löydät halvimman sopimuksen juuri tämän hetken markkinahintaan.

Sen lisäksi on hyvä pohtia haluaako solmia pörssisähkön mukaan hinnoitellun vai kiinteähintaisen sähkösopimuksen, sillä sopimuksissa voi olla suuriakin eroja.

Mistä alaspäin pudonnut hintakehitys johtuu?

Moni on varautunut siihen, ettei talvea kohti ole valoa tunnelin päässä, mitä tullaan sähkön hintoihin. Sähköyhtiöitä on joutunut konkurssin partaalle ja media on puhunut isosti niin sähkötalkoista, kuin energiakriisistä. Onkin tärkeää pitää pää kylmänä, mutta silti realistinen ajatus tulevasta talvesta.

Energia-asiantuntijat ovat antaneet lausuntoja siitä, että sähkön halpenemiseen ovat vaikuttaneet esimerkiksi valtion tarjoama sähkön tukipaketti. Kaikkein pahimmat skenaariot suurien sähköyhtiöiden konkurssista ja lopettamisesta ovat väistyneet. Myös tuulinen sää on lisännyt tuulivoimasähköä mukavasti tuoden lokakuulle halvempia sähköenergiapäiviä.

Vielä ei kuitenkaan kannata hengähtää, sillä sähkön hinnat eivät ole tulleet alas lopullisesti. Sääennuste lupaa tällä hetkellä marraskuulle melko leutoja kelejä, mutta talven pakkaset ovat pikku hiljaa saavuttamassa myös suomalaisia. Talvesta kannattaa toivoa leutoa, mutta tuulista, jotta saisimme nauttia mahdollisimman edullisista sähkön hinnoista.

Kuluttajia kannustetaan vähäiseen sähkönkulutukseen

Vaikka lähes kaikki suomalaiset haluavat omalta osaltaanlaskea sähkönkulutustaan sähkölaskun hinnoista johtuen, on sillä myös vaikutuksia suuremmassa mittakaavassa. Olkiluodon sähköntuotanto ensi talvena on vielä mysteeri, sillä jos se ei pääse täyteen toimitaansa, vaikuttaa se suoraviivaisesti talven hintoihin niitä kasvattavasti.

Olisikin tärkeää, että jokainen tekisi pienillä teoilla sähköön säästeliäitä toimenpiteitä vähentämällä esimerkiksi lattialämmityksiä, viilentämällä huonelämpötiloja muutenkin sekä yrittämällä pyrkiä mahdollisimman nergiatehokkaaseen sähkönkulutukseen esimerkiksi sähkölaitteiden osalta.

Suomessa on myös olemassa niin sanottua varavoimaa, mutta sitä ennen on käytettävä mahdollisimman kaikki keinot sähkön riittämiseksi. Siksi paljon puhutut “sähkötalkoot” ovatkin nyt arkipäivää ja jos kaikki yrittävät parhaansa mukaan säästää sähköä varsinkin kylmimmillä keleillä, on se kaikkien yhteinen etu.

Sähköpulalla on monia piirteitä

Sähköä Suomessa muodostuu kantaverkosta, voimalaitoksista, sähkön kuluttajista sekä jakeluverkosta kuluttajille. Pohjoismaissa on käytössä yhteinen sähköjärjestelmä Itä-Tanskan, Norjan sekä Ruotsin kanssa ja järjestelmä on ollut monen mielestä hyvä, vaikka aihe onkin sähkökriisin keskiössä aiheuttanut keskustelua ympäri Eurooppaa.

Maakaasun rajoittuminen on luonnollisesti vähentänyt sähköntuotantoa, tehnyt siitä paljon kalliimpaa ja kallistanut kaikkia elintarvikkeiden sekä bensan hintoja. Tämän lisäksi vallallaan oleva selkeä inflaatio on saanut kuluttajat varpailleen sekä hieman jopa pelkäämään tulevaa.

Se mitä tällä hetkellä pystyy tekemään, on kuitenkinosallistuminen sähkötalkoisiin ja vertailla itselleen mahdollisimman hyvä sähkösopimus. Tämä auttaa kokonaisvaltaisesti koko yhteiskuntaamme tämän vallallaan olevan sähköpulan keskellä.

Sen lisäksi on hyvä puhua omasta tilanteestaan läheisille sekä hakea tarvittaessa valtion tarjoamaa rahallista tukea. Näin voimme tukea toinen toistamme haastavassa tilanteessa.