Ihmiset 

Uskonnolliset johtajat lähettävät joulutervehdyksensä

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja ortodoksien Isä Antero toivottavat hyvää joulua kristillisen sanoman myötä. Nivala-lehti julkaisee seuraavassa kummankin terveiset.

Sodan ja rauhan joulu

Joulu on erityisellä tavalla rauhan ja rakkauden juhla. Siksi tuntuu pahalta, että tämän joulun alla Jeesuksen synnyinseudulla on käynnissä sota. Sota sai alkunsa Hamasin terroristien raakalaismaisesta hyökkäyksestä siviilejä kohtaan Israelissa. Panttivangeiksi otettujen kohtalo särkee sydäntä.

Ymmärrettävästi ja oikeutetusti Israel on vastannut iskuihin. Sen seurauksena sodan keskelle ovat joutuneet Gazassa asuvat siviilit, joilla ei ole osuutta terroritekoihin. Tilanne on inhimillisesti äärimmäisen vaikea. Alueella asuvat ihmiset tarvitsevat ruokaa ja juomaa, lääkkeitä ja suojaa.

Herra, armahda ihmisiä sodan jaloissa. Tuo rauhasi sodan keskelle. Herätä toivo, että kaikki katkeruudet voitaisiin sopia ja jättää taakse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyhällä maalla käynnissä oleva sota ei kuitenkaan tee tyhjäksi joulun luonnetta rauhan juhlana. Päinvastoin tilanne vain korostaa kristillisen joulun ydinsanomaa. Siis sitä, että Kristus, Jumalan Poika, syntyy ihmiseksi elämään ihmisen elämän ja kärsimään rinnallemme. Jumala tuli Jeesuksessa ihmiseksi pelastamaan meidät, koska hän rakasti ihmiskuntaa suunnattoman paljon. Jumala ei hylkää meitä, vaan hän kulkee kanssamme pimeimpinäkin hetkinä.

Herra, tuo joulu sydämiimme. Anna Kristuksen saapua elämämme pimeyteen, valoksi meille. Tyynnytä levottomat mielemme ja sytytä meissä myötätunto toisiamme kohtaan.

Sota pyhässä maassa jatkuu avoimena sotana tai kytevänä konfliktina mahdollisesti vielä pitkään. Konfliktin historia on jo nyt aivan liian pitkä. Konflikti kaipaa rauhantekijöitä ja otollista maaperää kansojen johtajissa. Harva meistä pystyy vaikuttamaan maailman kriiseihin, mutta silti voimme jokainen tehdä paljon. Voimme rakentaa rauhaa oman arkemme keskellä, päivittäisissä kohtaamisissamme. Jokaisen sydämen asenteella on merkitystä.

Tänä jouluna toiveeni ja rukoukseni on, että joulun sanoma rauhasta ja toivosta Jeesuksessa Kristuksessa herättää meidät uuteen rakkauteen toisiamme kohtaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Herra, sinä joka Kristuksessa tulit veljeksemme aivan lähelle. Anna meille joulurauha. Tuo rauha koko tähän sinun maailmaasi. Aamen.

Oulussa adventin ajan koittaessa 2023

Jukka Keskitalo

Oulun hiippakunnan piispa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen”

Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

Joosef ja Maria, joka odotti lasta, lähtivät Betlehemiin. ”Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.” (Luukas 2:1-20)

Näin vaatimattomasti alkoi kuningasten Kuninkaan ja Jumalan ainokaisen Pojan elämä tässä Hänen itsensä luomassa näkyvässä maailmassa. Hän syntyi ihmiseksi luolassa, joka oli eläinten suoja. Uskontunnustuksessa sanotaan, että Jumalan Poika syntyy iankaikkisuudessa Isästä. Tähän maailmaan Hän syntyi Pyhästä Hengestä ja Neitsyt Mariasta. Kaikkeinpyhin Jumalansynnyttäjä kantoi Jumalaa kohdussaan sydämensä alla yhdeksän kuukautta. Näin Mariasta tuli kristityn maailman kunnioittama kaikkein pyhin ihminen. Jumalan Äidin puoleen käännytään rukouksissa ja pyydetään esirukouksia monenlaisessa hädässä ja sairauksissa. Äidin rukous voi paljon hänen poikansa Jumalan edessä.

Vaikka tämä Vapahtajamme syntymä tapahtui kauan sitten sitä juhlitaan kirkossa ja kaikkien kristittyjen elämässä tässä ja nyt tapahtuvana. Ei puhuta menneessä aikamuodossa vaan Kristus syntyy, kiittäkää! Aina kirkossa meidän pelastuksellemme tärkeitten juhlien vietto menettää meille tutun aika-ajattelun. Me siirrymme juhlissa ikuisuuden aikaan, taivaan valtakunnan aikaan.

Jouluaamuna liturgiassa ehtoollisen vietossa olemme Betlehemin seimen äärellä. Ehtoollislahjat todella muuttuvat Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Koemme joulun ihmeen. Jeesus-lapsi syntyy alttaripöydällä keskellemme ja me saamme Häntä kumartaa kuten paimenet ja tietäjät. Kun nautimme pyhän ehtoollisen Jeesus Kristus tulee asumaan sisäämme, sydämeemme ja mieleemme.

Kauniissa joululaulussa sanotaan miten me teemme joulun sydämeemme ”ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen”. Me teemme sydämeemme tämän rakkauden juhlan omilla joulun muistoilla ja perinteillä. Kaiken keskipisteenä ovat hengelliset asiat ja Kristus-lapsi. Me olemme maata ja tomua niin kuin Jeesuksen syntymäluola oli Betlehemissä. Ja me avaamme sydämemme luolan Hänelle syntymäpaikaksi.

Jokaisena elämämme jouluna ja mielellään vuoden jokaisena päivänä pitää Jeesus-lapsen syntyä elämämme Herraksi ja Valtiaaksi. Kristus on Messiaamme, Pelastajamme ja Vapahtajamme tästä kilvoitusten ja kärsimysten maailmasta paratiisiin ja ikuiseen elämään. Siellä taivaassa Kristuksen kasvojen kirkkauden katseleminen ja Hänen vierellään oleminen enkelivoimien, kaikkien pyhien ihmisten ja kaikkien rakkaittemme kanssa on ikuisuuden onnea. Sinne on Jeesus Kristus opettanut meille tien pyhässä kirkossaan ja pyhissä kirjoituksissa, Raamatussa. Siitä me kiitämme Luojaamme ja Vapahtajaamme tänäkin jouluna.

Toivotan teille kaikille ja rakkaillenne Jeesus-lapsen siunaamaa jouluaikaa.

Kristus syntyy – kiittäkää!

Isä Antero Petsalo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä