Yhdistä opiskelu ja harrastus Nivalan Harrasteakatemiassa!

Nivalan kaupungin liikuntasihteeri Miika Tenhunen kertoo Nivalan Liikuntakeskuksen uuden monitoimihallin lisäävän kaupunkilaisten harrastusmahdollisuuksia ja mahdollistavan uusia lajeja myös akatemiatoimintaan.

Nivalan Harrasteakatemian ajatuksena on yhdistää tavoitteellinenkin harrastaminen saumattomasti täysipainoiseen opiskeluun. Harrasteakatemiassa toisen asteen opiskelijat pääsevät treenaamaan omaa harrastustaan koulupäivän aikana 1–2 kertaa viikossa ammattitaitoisten valmentajien ohjauksessa ja tämä harjoittelu kerryttää myös heidän opintopisteitään.

Harrasteakatemia on alkanut tulla tutuksi suurelle yleisölle, ja toiminnan laajuus sekä opiskelijoiden määrä ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Viisi vuotta toimineessa kaikille halukkaille avoimessa Nivalan Harrasteakatemiassa on mukana nyt reilut 80 opiskelijaa.

Alkuun toiminta oli suunnattu Nivalan lukion ja Koulutuskeskus Jedun Nivalan toimipisteen opiskelijoille. Tälle lukuvuodelle toiminta saatiin laajenemaan myös Nivalan yläkoulun 9-luokille valinnaisaineeksi. Yläasteikäisillä toimintaa on yhtenä aamuna viikossa yhdessä toisen asteen opiskelijoiden kanssa.

Harrastamisen katsotaan tukevan nuoren jaksamista ja hyvinvointia sekä kannustavan liikunnalliseen ja aktiiviseen elämäntapaan.

Akatemiatoimintaa koordinoiva ja kehittävä Nivalan kaupungin liikuntasihteeri Miika Tenhunen kertoo, että akatemiassa voi treenata eri urheilulajien lisäksi esimerkiksi teatteria, tanssia ja musiikkia. Tenhunen painottaa, että tärkeintä on harrastaminen ja siksi Harrasteakatemiassa on tarjolla eri lajeja urheilusta kulttuuriin. Harrastamisen katsotaan tukevan nuoren jaksamista ja hyvinvointia sekä kannustavan liikunnalliseen ja aktiiviseen elämäntapaan.

Nivalan Harrasteakatemiassa ensimmäistä vuotta opiskeleva uimari Eerika Ekdahl kertoo Harrasteakatemian yhdistävän kätevällä tavalla opiskelun ja tavoitteellisen uintiharjoittelun: – Harrasteakatemiasta saa hyvän pohjan omaan lajiinsa ja monipuolista oppia treenaamiseen opiskelujen ohessa.

Yksi Nivalan Harrasteakatemian nuorista opiskelijoista on nuorten SM-sarjassa kilpaileva uimari Eerika Ekdahl, jolla on omassa ikäluokassaan jo SM-tason meriittiäkin. Tulevaisuudessa kilpauimariksi tähtäävä Eerika pitää erityisesti siitä, että akatemiassa treenit yhdistyvät kätevästi koulupäivään.

– Lukiossa tulee helposti pitkiä päiviä. Kun treenin pystyy tekemään jo aamulla, voi loppupäivän käyttää täysipainoisesti opiskeluun, kertoo Eerika opiskelusta Harrasteakatemiassa.

Eerika ei ole ainoa, joka suitsuttaa Harrasteakatemian hyötyjä. Toiminta on otettu hyvin vastaan niin opiskelijoiden kuin oppilaitostenkin suunnasta. Tenhunen kertoo, että saatu palaute on ollut poikkeuksetta vain positiivista.

Nivalan Harrasteakatemiasta on muodostunut myös yksi paikallisten oppilaitosten vetovoimatekijä.

Nivalan Harrasteakatemiasta on muodostunut myös yksi paikallisten oppilaitosten vetovoimatekijä. Tenhunen kertoo, että muun muassa Nivalan lukio on saanut opiskelijoita muiltakin paikkakunnilta akatemiatoimintansa takia.

– Täällä pystyy viemään omaa harrastustaan eteenpäin, kehittymään lajissaan ja samalla opiskelemaan. Harrasteakatemiasta saa lisätreeniä opintosuoritusten ohessa, hän jatkaa.

Monitoimihalli mahdollistaa uusia lajeja

Nivalan Liikuntakeskuksen viereen joulukuussa 2023 valmistuneen Nivalan uuden monitoimihallin monipuolisten tilojen myötä Harrasteakatemia saa jatkossa kasvatettua omaa lajivalikoimaansa. Tenhunen kertoo, että Harrasteakatemiassa voidaan nyt lähteä viemään vauhdilla eteenpäin esimerkiksi lento- ja koripalloa, e-sportsia sekä tanssia ja teatteria.

Monitoimihallissa on muun muassa juoksusuora sekä harjoittelupaikat seiväshypylle, ammunnalle ja heitoille. Kiipeilyseinä sekä monitoimihallin simulaatiotila tuovat oman lisänsä rentoon harrastamiseen. Simulaattoreilla voi harjoitella metsästystä, ajaa rallia tai pelata golfia. Miika Tenhunen kertoo, että sisääntulon yhteydessä on pieni esiintymisalue ja katsomoksikin soveltuva portaikko, joiden ansiosta monitoimihalli on toimiva paikka myös erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Lue lisää asumisesta ja elämisestä Nivalan kaupungissa Meijän Nivala -lehdestä.

Nivalan Harrasteakatemia - Liikuntakeskus Uikko

Kalliontie 59, Nivala

044 4457 420 (asiakaspalvelu)

Facebook: Liikuntakeskus Uikko

Instagram: uikkonivala