sunnuntai 3.7.2022 | 01:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kukonahon tuulivoimalan tekijät hakevat kaupungin ja kaupunkilaisten hyväksyntää – Myös kaupungin lupajaokselta on hellittävä poikkeamislupa, jos voimalat aiotaan rakentaa

Risto Puolimatka
Ti 26.3.2019 klo 16:20

Kukonahoon tuulivoimalaa rakentamassa olevat voimayhtiö TM Voima ja rakennuttaja OX2 ovat esitelleet uusia voimalasuunnitelmia Nivalan kaupungille. Yhtiöt haluavat pitää hyvät välit sekä kaupunkiin että maanomistajiin.

– Ajatus on kertoa, mikä tilanne on nyt ja mitä vaikutuksia sillä on kuntatalouteen, perustelee maajohtaja Teemu Loikkanen, miksi Nivalan kaupungille halutaan asioista kertoa.

Loikkanen ja TM Voiman toimitusjohtaja Kim Tahkoniemi olivat kaupunginhallituksen maanantain kokouksessa antamassa tilannekatsausta Kukonahon hankkeesta. Yhtiöt ovat aiemmin arvioineet, että maanvuokria Kukonahosta maksettaisiin 100 000 euroa vuodessa ja kiinteistöveroja kaupungille 200 000 vuodessa.

– Jos investointi on 50 miljoonaa euroa, niin silloin halutaan, että kunnassa asia nähdään positiivisena, Tahkoniemi sanoo.

Yhtiöt laskeskelevat, että summasta suunnilleen 10 miljoonaa on voimaloiden infran eli pohjien rakentamista ja 40 miljoonaa itse tuulimyllyjä ja sähköpuolen rakentamista. Esimerkiksi Ylivieskan ja Sievin rajan tuntumassa olevan Pajukosken voimalan pohjatyöt teki nivalalainen maanrakennusyritys.

Kukonahon voimalat saivat luvat korkeimmalta hallinto-oikeudelta 2015 valituskierroksen jälkeen. Paitsi että tukia ei enää ole, myös tekniikka on kehittynyt, ja sähkön hinta on noussut. Siinä on perusteita, miksi voimaloiden rakentaminen on antanut odottaa itseään.

Yhtiöt uskovat, että Kukonahon myllyt jauhavat sähköä noin kahden vuoden päästä. Sitä ennen yhtiöiden on saatava poikkeamislupa kaupungin lupajaokselta, sillä tekniikka on ajanut ohi yleiskaavan mukaisista lupaehdoista. Jo aiemmin Nivala-lehdessä on kerrottu, että voimaloita tulisi yksi alkuperäisiä lupaehtoja vähemmän eli kahdeksan, mutta ne olisivat tehokkaampia ja korkeampia.

Myös ELY-keskukselta on haettava uusi päätös ympäristövaikutusten arvioinnista. Ajatus on, että voimaloiden yhteenlaskettu teho jää arviointirajan alapuolelle eli arviointia ei tarvita. Uusi YVA-raja on 45 megawattia, mikä olisi Kukonahon nykysuunnitelmien mukainen teho.

Tuulivoiman vastustus on vähentynyt siltä osin, että voimalat eivät enää hae eivätkä saa julkista tukea. Voimalat rakennetaan ja sähköä tuotetaan markkinaehtoisesti. Voimalan tekijät sanovat, että viidessä vuodessa tekniikka on kehittynyt niin, että tuottoa tulee 60 prosenttia enemmän ja sen lisäksi rakentamiskustannukset ovat tulleet alas suunnilleen saman prosenttimäärän.

Kukonahoon suunniteltujen tuulimyllyjen alla on seitsemän tai kahdeksan omistajan maita. Voimayhtiöt ovat viisastuneet sen verran vanhoista kaunoista ja kateuksista, että korvausperusteita on muutettu. Aiemmin vuokraa sai vain tuulimyllyn alla olevasta maasta mutta nyt myös kaapelinvedosta ja teistä. Maanvuokraa maksetaan noin puolen kilometrin säteellä tuulimyllystä.

Yksi tuulivoiman vastustajien peruste on ollut se, että maanomistaja joutuu vastuuseen ja siivoamaan jäljet, jos voimayhtiö tekee konkurssin. Kukonahon maanomistajille maksetaan vakuus siltä varalta, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Kukonahossa vakuus olisi miljoonan luokkaa.

Infoilta kansalaisille on tulossa. Sen ajankohta olisi ennen lupajaoston kokousta, jossa käsitellään Kukonahon voimaloiden poikkeamislupaa.

Yhtiöt lähtevät siitä, että kun tuulimyllyille on paikka rakennettu, sinne on kannattavaa rakentaa uudet tuulimyllyt vanhojen jälkeen. Tätä nykyä tuulimyllyjen iäksi lasketaan 25-30 vuotta, kun taas puolenkymmentä vuotta sitten elinkaariarvio oli 12-18 vuotta.

TM Voima ja OX2 aloittavat voimaloita pohjustavat mittaukset jo aivan lähiaikoina. Jos säät sallivat, Kukonahoon pystytetään ensi viikolla väliaikainen masto, jonka huipulle tulevat tuulimittarit. 140 metriä korkea masto tuodaan paikalle helikopterilla, ja sen on tarkoitus olla paikallaan vuoden päivät.

Jos investointi on 50 miljoonaa euroa, niin silloin halutaan, että kunnassa asia nähdään positiivisena.

#