maanantai 27.1.2020 | 10:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sini Liikasen Tupalan nurkilta: Lapsivapaat ovat täällä

Nivala-lehti
To 8.8.2019 klo 06:00

Vanhemmat! Juhlikaa, nyt on riemun aika. Huomenna se taas alkaa, nimittäin lähes kaksisataa päivää kestävä lukuvuosi. Ja samanpituinen vapaus.

Antakaa, kun selitän.

Kesä on ohi, ja pitkä loma on vietetty tiiviisti perheen kesken. Isien ja äitien toivomat lomat on käytetty perheen yhteiseen lomamatkaan ja arkea on paettu toiselle puolelle Suomea jonnekin, missä sekä perheen vanhemmat että lapset viihtyivät. Todellisuudessa siis joko tuttuun huvipuistoon tai HopLopiin.

Enemmän tai vähemmän stressaavien lomareissujen jälkeen perheen yhteinen arki on jatkunut kotona. Lapset ovat pyörineet kotona taukoamatta, kun koulua tai lomalle jääneitä harrastuksia ei ole ollut. Välillä molemmilla rintamilla ollaan kiukustuttu oikein kunnolla, kun toisten naamaa on saanut tuijotella tarpeeksi. Samanikäisten ystävien kanssa kun lomareissut ovat menneet ristiin.

Mutta ei huolta: harmaiden hiuksien päivät ovat ohi, kun lukuvuosi käynnistyy jälleen. Lapsi menee kouluun, sieltä harrastuksiin ja parhaimmassa tapauksessa vielä yöksi kaverille. On aika nauttia vapaudesta!

Viime viikolla pääsin kysymään seurakunnan nuorisotyöntekijältä aiheeseen liittyvän kysymyksen. Ovatko esimerkiksi kesäkerhot sitä varten, että vanhemmat saavat pienen hengähdystauon kesälläkin, kun lapset pyörivät muuten päivät pitkät jaloissa? Naurahtava vastaus kuului, että tuskin vain sitä varten, mutta kieltämättä sekin hyöty niissä piilee.

Viimeistään nyt vapaapäivien aamukahvikupposen saa juoda ihan rauhassa. Televisiosta voi katsoa vaikka kolme Midsomerin murhaa ja jatkaa sitten Uuteen Päivään. Itselle ostetut karkit voi nauttia muuallakin kuin vessassa piilossa.

Vai onko se sellaista? Allekirjoittanut ei mene todeksi väittämään, sillä vanhemmuudesta ei ole kokemusta.

Oli tai ei, huomenna tirautetaan kuitenkin muutama kyynel lasten kouluun lähdölle ja puhelimeen tallennetaan kuvia liian isot reput omaavista naperoista. Haikeus kestää ehkä ensimmäisen viikon, kunnes huomataan, että lukuvuosi tuo mukanaan ilmaisia lapsivapaita. Olisiko omat lomat sittenkin pitänyt jättää vasta syksyyn, niin niistä saisi vielä palkkaakin?

#