tiistai 7.12.2021 | 14:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viisi hurjapäätä lähti juoksemaan 171 kilometrin matkaa Nivalan Pyssymäen maastoihin – Ultrapolkujuoksijoiden taivalta voi seurata GPS-seurannan avulla

Eetu Kupulisoja
Pe 16.8.2019 klo 10:50 | päivitetty pe 14:05

Super PEP 2019 -viikonloppu käynnistyi perjantaiaamuna, kun viisi todellista ultrapolkujuoksijaa lähti matkaan 171 kilometrin kilpailuun. Heistä kolme on ollut mukana myös kahtena edellisenä vuonna, kaksi starttasi matkaan ensimmäistä kertaa.

Järjestävän seuran, Nivalan Polku ry:n oma mies, Onni Vähäaho uskoi, että tällä kertaa hän näkee maalin. Aiempina vuosina kilometrejä on kertynyt 109 ja 114.

– Kyllä siihen kova usko on, metsään on mukava päästä. Yhteiskunnan nykyinen rakenne vaatii vielä läsnäoloa sivilisaatiossa, muuten olisin koko ajan metsässä, Vähäaho vitsaili vapautuneesti ennen lähtöä ja totesi, että mieli saattaa olla muuttunut 20 tunnin kuluttua.

– Hyvillä mielin lähdetään matkaan, kaikki on kunnossa, hän tiivisti vakavoiduttuaan.

Kilpailu järjestetään tällä kertaa yli kuukautta aikaisemmin kuin aiempina vuosina, eli kilpailijat tarvitsevat otsalamppua aiempia vuosia vähemmän. Vähäaho arvioi, että se, kuten myös kuivan kesän kuivattama reitti, tekevät urakasta hieman helpompaa.

Sen helpotuksen järjestäjät ovat tosin kompensoineet matkan kasvattamisella.

– Koska viime vuonna yksi pääsi kilpailussa maaliin, reitti on nyt 700–800 metriä pidempi per kierros. Matkaksi ilmoitettiin edelleen 171 kilometriä, mutta todellisuudessa se on lähemmäs 174 kilometriä, Onni Vähäaho paljasti.

Pasi Koskinen on valmistautunut huolella Pyssymäki Ultra Festivaliin, vaikka flunssa ja jalkavaivat ovat hieman hidastaneet. Hän kuitenkin korostaa, ettei ongelmatonta valmistautumista ole olemassakaan.
Eetu Kupulisoja

Kovalla itseluottamuksella matkaan lähti myös toinen kilpailun konkari, Pasi Koskinen, jonka meriitit ultrajuoksusta ovat huimia. Hän on yksi seitsemästä Nuorgamista Hankoon juosseista suomalaisista, ja takana on useita kuuden päivän juoksuja.

– Tänä keväänä en juossut kuuden päivän juoksua, joten tähän kilpailuun on mukavampi lähteä. Viime vuonna alla oli keväältä 554 kilometriä kuudessa päivässä Unkarissa, Koskinen taustoitti.

Pyssymäki Ultra Festivalin reitti koostuu kolmesta 57 kilometrin kierroksesta. Kahtena edellisenä vuonna Koskinen on kiertänyt reitin kahdesti.

– Toissa vuonna kuuden päivän juoksu painoi ja viime vuonna nilkka kipeytyi. Nyt tavoite on kiertää kolmaskin kierros. Aikatavoitetta ei ole, 171 kilometriä riittää.

On sanomattakin selvää, että 171 kilometrin juoksu on käsittämättömän vaativa suoritus. Pasi Koskisen mukaan ihmiset eivät tavallisesti ymmärrä ultrajuoksun aikaperspektiiviä.

– Monella juoksijalla kesän päätavoite saattaa olla maraton. Tässä kisassa matka on neljä kertaa sitä pidempi, mutta aikaa kuluu kahdeksan kertaa enemmän. Jokainen voi miettiä, jos esimerkiksi pitäisi katsoa televisiota yli vuorokausi putkeen.

Viime vuoden voittaja Mika Leppälä toivotti juoksijoille mukavaa viikoloppua juoksun parissa. Taustalla Nivalan pitkäaikainen urheiluvaikuttaja Veijo Mursu, joka toimi aikoinaan Leppälänkin historianopettajana.
Eetu Kupulisoja

Muista kilpailijoista Veli-Matti Anttila on kahtena edellisenä vuonna kiertänyt reitin kertaalleen, nyt haussa on selvä parannus. Juho Hosio ja Sami Maunonen ovat kilpailun debytantteja, ja Maunoselle kyseessä on uran ensimmäinen ultrajuoksukilpailu.

Kuten todettua, maaliin on kahden ensimmäisen vuoden aikana päässyt vain yksi kilpailija: Nivalasta kotoisin oleva kokkolalainen Mika Leppälä viime vuonna. Hän pysäytti kellot ajassa 27 tuntia ja 14 minuuttia.

Tänä vuonna Leppälä pysyttelee huoltojoukoissa, mutta oli perjantaina paikalla lähettämässä kilpailijoita matkaan.

– Haastavasta kilpailusta on tietysti kyse. Osallistujia on vähän, niin kilpailijat saavat juosta yksin ja osin pimeässä. Reitti täällä on hieno ja tunnelma sekä huolto hyviä, Leppälä kuvaili.

Hän uskoi, että tänä vuonna isoa apua, ennen kaikkea henkistä sellaista, tarjoavat 57 kilometrin kilpailijat, jotka starttaavat samalle reitille lauantaiaamuna.

– Toivotaan, että mahdollisimman moni pääsee maaliin asti. Onni saattaa alittaa oman aikani, Leppälä uskoi.

Sekin on selvää, että vaikka kyseessä on mitä suuremmissa määrin henkinen taistelu, 171 kilometrin juoksu jättää jälkensä kroppaan. Prosessi-insinöörinä Kokkolassa työskentelevä Leppälä tietää, että kilpailun jälkeen menee noin kuukausi, kunnes jalat ja muu keho ovat normaalissa kunnossa.

Super PEP 2019:n pääpäivä on lauantai, jolloin vuorossa ovat 5, 7, 12, 26 ja 57 kilometrin startit. Kilpailunjohtaja Jari Jyrkkä odottaa viivalle toistasataa juoksijaa.

– Ennakkoon ilmoittautui enemmän juoksijoita kuin edellisinä vuosina, joten ennusmerkit ovat hyvät. Säänkin pitäisi olla lämmintä, vaikka hieman epävakaata onkin luvattu, Jyrkkä pohti.

Hän on hyvillään, kuinka paljon kiinnostusta ja kyselyitä kilpailu on herättänyt.

– Uskon, että ihmiset lähtevät huomenna luontoon ja liikkumaan.

171 kilometrin kilpailijoiden taivallusta voi seurata GPS-seurannan avulla tästä linkistä. Samalta sivulta löytyy huomenaamulla myös 57 kilometrin kilpailun osallistujien seuranta.

Juttua muokattu 16.8. klo 14.05. Korjattu Veli-Matti Anttilan ja Juho Hosion nimet.

#