lauantai 28.3.2020 | 19:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maliskylän Crazylandissä tempaistiin työkyvyn puolesta. Veräjä-projekti houkuttelee Nivalassa työikäisiä ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet työelämän ulkopuolelle

Su 1.9.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Risto Puolimatka

Leppoisa loppukesän iltapäivä Maliskylän Crazylandin pihalla. Paikalle on saatu houkuteltua kyläläisiä ja muita kiinnostuneita hyvä joukko, vaikka kaunis sää lie paimentanut väkeä puimahommiin.

– Liittolan ilmoitustaululta satuin huomaamaan tästä ilmoituksen, sanoo pyörällä liikkeellä ollut Matti Ahistus.

Ahistus ei ole enää Veräjän varsinaista kohderyhmää, kun on komennusmiehen hommista jäänyt eläkkeelle jokunen vuosi sitten. Mutta eipä Crazylandin tilaisuus ollutkaan tähdätty vain kohderyhmälle. Sillä halutaan tehdä tutuksi hanketta muullekin väelle.

– Onhan se joka paikka hiljentynyt. Tahtoo olla vaikea saada nuorempaa väkeä mukaan, Ahistus harmittelee mutta myös kehuu kotikyläänsä samalla kertaa vireäksi ja rauhalliseksi.

Veräjän kaksikko, projektipäällikkö Tellervo Kivistö ja työntekijä Minna Löfbacka olivat saaneet mukaansa kaupungin hyvinvointikoordinaattorin Meri Vähäkankaan. He tarjoilivat yleisölle makkaraa ja kahvia tykötarpeineen.

– Voi tulla paikalle kysymään koulutuksesta, työnhausta, ylipäätään omasta elämästä, mikä mietityttää, jos on ollut pitkään kotona ja saada ohjausta asioiden hoidossa, Löfbacka sanoo.

Maanantaisin Veräjä-hankkeen kahvila kokoontuu Aseman Helmessä. Veräjä järjestää yhteisiä retkiä, tarjoaa mahdollisuuksia liikuntaan ja käy alueen kulttuuritapahtumissa.

– Jos tulee mukaan hankkeeseen, asiakas itse päättää, mihin toimintoihin hän haluaa osallistua, Löfbacka kertoo.

Seuraava yleisötilaisuus on Karvoskylän Rantahovilla tiistaina 10. syyskuuta. Syyskuun loppupuolella tavataan väkeä Haikarassa ja Sarjankylän, Erkkilän ja Ahteen alueella. Ennen joulua kohteena on Järvikylä. Sielläkin hyvinvointikoordinaattori Vähäkangas on mukana.

– Koetan ylläpitää tätä vireää kyläkulttuuria, mikä Nivalassa on, ettei lopahtaisi, Vähäkangas sanoo.

Ja kehuu Crazylandia paikkana järjestää tilaisuuksia:

– Tämä on helposti lähestyttävä paikka, tänne on helppo tulla.

Veräjä-hanketta hallinnoi Nivalan työpajasäätiö. Sen rahoittajat ovat Euroopan sosiaalirahasto ESR, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Nivalan työpajasäätiö. Hanke kestää ensi vuoden loppuun.

– Me halutaan Veräjästä kertoa positiivisella asenteella, sanoo Kivistö ja houkuttelee ihmisiä ottamaan suoraan yhteyttä.

Hankkeen tavoitteena on tukea työikäisten alle 65-vuotiaiden eri elämäntilanteissa olevien ihmisten arkea ja löytää mahdollisuuksia päästä työhön tai opiskelemaan. Hankkeessa toimitaan ryhmissä tai yksilöllisesti. Hankkeessa mukana oleville toiminta on maksutonta.

Voi tulla paikalle kysymään koulutuksesta, työnhausta, ylipäätään omasta elämästä.

#