tiistai 7.7.2020 | 22:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Risto Puolimatka kertoo Tupalan nurkilla, mitä Nivala-lehti teki vierailulla puolustusvoimien uutislehdessä Ruotuväessä

To 5.9.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun kerran oli tuollainen yhteensattuma tai oikeastaan järjestetty juttu, että olimme molemmat Helsingissä samaan aikaan, toimittaja Eetu Kupulisoja ja minä, niin kävimme tutustumassa puolustusvoimien uutislehden Ruotuväen toimitukseen.

Miksikö? Koska olemme molemmat palvelleet varusmiesaikana siellä. Itse olin siellä alikersanttina kesällä 1984 ja Eetu kaartinjääkärinä 2010.

Olemme täällä Nivala-lehden toimituksessa miettineet, onko meillä Suomen ainoa, yli yhden hengen toimitus, jonka kaikilla toimittajilla on Ruotuväki-tausta. Ruotuväen nykyinen päätoimittaja Mikko Ilkko ei osannut tuota vahvistaa jos ei kiistääkään. Toisaalta, ei se nyt liene kummoinenkaan sattuma, jos meitä on toimituksessa kaksi.

Kovin erilaisissa maailmoissa me teemme lehtiämme. Nivala-lehti on tilauspohjainen ja se myy sivuilleen ilmoituksia. Ruotuväki puolestaan on levikiltään melko vakaa, suurin osa painoksesta menee varuskuntiin ja muihin puolustushallinnon laitoksiin viran puolesta. Toki silläkin on tilaajansa, kuten nyt vaikka Eetu ja minä, jotka toki saamme lehden huomenlahjana siellä kerran palveltuamme.

Ruotuväen sivuilla ei ole mainoksia. Oma päätoimittajani eli silloin vielä sotilas (nykyinen on siviili), komentajakapteeni Tapani Talari mainitsi, en ole varma miten tosissaan, että siinähän ne olisivat Ruotuväen maksajat käytännössä, jos sinne saataisiin ja ilmeisesti olisi saatu Sultan ja Coca Cola.

Mutta on meillä yhteistäkin: me molemmat otamme asioista selvää, tapaamme ihmisiä, kirjoitamme juttuja. Alue on kummallakin rajattu, heillä melko pitkälle sotilasasioihin ja meillä Nivala-lehdessä, noh, Nivalaan tai paikkakuntalaisia kiinnostaviin asioihin.

Mutta olipa tuossakin mediassa mukava käydä, ja siitä ei pääse mihinkään, että varusmiesaikainen kokemus oli uraa ja elämää rikastuttava. Kaikkihan noita armeija-aikojaan tuntuvat muistelevan, kuka mitenkin ruusuisin mielikuvin.

#