perjantai 22.1.2021 | 09:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja muistuttaa Tupalan nurkilla, että huumeet ovat ongelma myös meillä, ei vain "siellä jossain muualla"

To 7.11.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokainen tietää, että huumeet ovat ongelma. Iso ongelma. Valtava ongelma.

Moni kuitenkin ajattelee, että ne ovat ongelma ”siellä jossain”. Isossa maailmassa. Suurissa kaupungeissa. Ei täällä meillä. Pienessä maaseutukaupungissa, jossa ruohoa kasvaa vain maassa, ei kotikasvattamoiden keinovalojen loisteessa.

Tuohon naiiviin kuvitelmaan olisi mukava tuudittautua, mutta valitettavasti se olisi vain itsensä huijaamista ja silmien ummistamista totuuden edessä. Tuore kouluterveyskysely kun kertoo, että huumeiden kokeilut ovat Nivalassa huimassa kasvussa.

Lukiolaisista joka kahdeksas on ainakin kerran kokeillut kannabista, ja mikä huolestuttavinta, peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaistakin peräti joka kuudestoista. Siis noin 14–15-vuotiaista nuorista!

Toki numerot olisivat paljon mairittelevampia, jos listattaisiin useamman kerran kokeilleita saati säännöllisesti käyttäviä. Kertakokeilijoistakin on silti syytä olla erittäin huolissaan. Jokainen huumeidenkäyttäjä on joskus kokeillut ensimmäistä kertaa, yleensä juuri kannabista, ja osalle jo se riitti huumekoukun syntyyn.

Näin minäkin opiskeluaikoina, kuinka marisätkä kiersi ringissä ja useampi henkilö siitä maistoi. Kenestäkään ei tietääkseni tullut huumeriippuvaista, mutta tilastoihin saatiin aika monta kokeilijaa lisää. Minä tein omat johtopäätökseni ja poistuin paikalta.

Mistä alaikäinen sitten saa kannabista tai jopa kovempia huumeita? Osin varmasti myös perinteisiltä diilereiltä, sillä aina joku tuntee jonkun, joka tuntee jonkun. Vanhempi rikoskonstaapeli Keijo Tölli totesi poliisin huumeillassa viime vuoden toukokuussa, että marihuanaa ja kannabista saa halutessaan kymmenessä minuutissa.

Silti, kuten esimerkiksi vaate- tai kenkäkaupassa, myös huumekaupassa postimyynti kukoistaa ja voi hyvin. Huumeiden hankkiminen verkon kautta on niin helppoa, että postivirkailijat käsittelevät päivittäin tietämättään huumelähetyksiä sisältäviä kirjekuoria.

Jäädään seuraamaan, mitä kouluterveyskysely kahden vuoden päästä kertoo. Nämä tulokset kertovat sen, että parhaillaan vietettävälle ehkäisevän päihdetyön viikolle on huutava tarve.

#