keskiviikko 3.6.2020 | 18:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Tiia Mielonen on SM-tason Saukko – Nivalassa on kasvamassa tusinan verran kilpauimareita, jotka panevat ahnaasti hanttiin isompien kaupunkien uimareille

Eetu Kupulisoja
Ke 11.12.2019 klo 18:00 | päivitetty ke 16:03

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tienraivaajia tarvitaan aina. Nivalalaisessa kilpauinnissa latua on aukaissut Tiia Mielonen.

13-vuotiaasta Mielosesta tuli parisen viikkoa sitten harvinainen Nivalan Saukkoja ikäkausimestaruusuinneissa eli 13-16-vuotiaiden SM-kisoissa edustanut uimari.

Hän oli molemmissa kilpailuissaan, sekä 100 että 200 metrin selkäuinnissa 13:s. Kilpailuun pääsi alkukarsinnoista mukaan yhteensä 16 Suomen parasta.

Niva-Kaijan koulun 7-luokkalaisen arki pyörii koulun lisäksi pitkälti uinnin ympärillä, sillä Saukkojen kilparyhmällä on kolme ohjattua harjoitusta viikossa, jonka lisäksi kilpauimareita kannustetaan harjoittelemaan 1–2 kertaa viikossa omatoimisesti.

– Monesti tulen harjoittelemaan suoraan koulusta. Perjantaisin käymme usein uimassa ennen koulua. Lisäksi apuohjaan yhtä ryhmää, Mielonen kertoo.

Vaikka kyse on nuoresta urheilijasta, myös kehonhuolto kuuluu olennaisena osana asiaan esimerkiksi säännöllisten hierojakäyntien myötä.

Voi hyvällä syyllä sanoa, että Tiia Mielonen on uinut pienestä pitäen, sillä hän aloitti Saukkojen alkeisryhmässä jo 2-vuotiaana. Kun kilparyhmän toiminta elvytettiin vuonna 2016, lähti hän innolla mukaan.

Tällä hetkellä kilparyhmään kuuluu 12 nuorta uimaria, joista yhdeksän on tyttöjä. Valmentaja vaihtui hiljattain, kun Sonja Ekdahl otti kilparyhmän komentoonsa. Moni uimari on ottanut syksyn aikana isoja kehitysaskelia.

Uimareiden vuosikalentereissa syyspuoli harjoitellaan lyhyellä radalla loppuvuoden arvokisoja silmällä pitäen. Kevätpuolella taasen valmistaudutaan pitkän altaan kilpailuihin, jotka käydään kesällä.

Tiia Mielosella on jo varma paikka joihinkin lajeihin ensi kesän Jyväskylän IKM-uinteihin. Saukkojen osanottajakaarti levenee muutenkin, sillä Mielosen lisäksi Jyväskylässä nähdään ainakin yksi uusi Saukkojen uimari.

– Kisat ovat kivoja, on kiva kiertää eri halleja, meillä on kiva joukkue ja hyvä uusi valmentaja, Mielonen listaa harrastuksensa parhaita puolia.

Tiia Mielosen seuraava tähtäin ovat tammikuun Uikko-uinnit kotihallissa.
Tiia Mielosen kotialbumi

Lajina uinti on erittäin monipuolinen, minkä kertoo myös lajikirjo: löytyy vapaauintia, selkäuintia, rintauintia, perhosuintia ja sekauintia. Tiia Mielonen ei ole vielä päälajiaan valinnut.

– ”Seläri” saattaa olla päälaji, mutta uin paljon myös ”sekaria”. Kaikki lajit menevät, mutta ehkä rinta ei ole suosikkejani, tuumii myös pesäpalloa ja telinevoimistelua harrastava uimari.

Matkoista hänelle eniten mieleen ovat lyhyet matkat, mutta myös esimerkiksi 200 metriä onnistuu.

– Joskus lähden liian kovaa liikkeelle, enkä jaksa pitää vauhtia loppuun asti. Vauhtia ja kestävyyttä haluan kehittää entisestään.

Esikuvikseen Mielonen nimeää Jenna Laukkasen ja Hanna-Maria Seppälä, joiden molempien leireille hän on osallistunut.

Kovinkaan pitkää joulutaukoa Saukkojen uimarit eivät saa, sillä Saukot järjestää Ylivieskan Uimareiden kanssa kansalliset Uikko-uinnit 11. tammikuuta. Kotikisoihin seura lähtee leveällä rintamalla.

Tiia Mielosen äiti, Saukkojen toiminnassa itsekin mukana oleva Ulla Mielonen on erittäin tyytyväinen siihen, miten Saukot ovat kilpa-altaissa, esimerkiksi Rollo-uinneissa (10–13-vuotiaiden SM), menestyneet.

Vaikka Nivalan uimahalli tarjoaa erinomaiset harjoitteluolot, ovat olosuhteet esimerkiksi yli 500 kilpauimarin ja monen uimahallin Oulussa toisella tasolla.

– Olemme tosi ylpeitä, miten edustajamme ovat pärjänneet isojen kaupunkien uimareita vastaan. Kaikki kehittyvät ja parantavat omia aikojaan, Ulla Mielonen sanoo.

Omaa tytärtään hän kuvailee erittäin motivoituneeksi ja tunnolliseksi treenaajaksi sekä kovaksi tsemppariksi.

Tiia Mielosen tulevaisuudentavoitteet ovat hyvin realistiset. Lyhyellä tähtäimellä hän haluaa alittaa IKM-aikarajan mahdollisimman monessa lajissa ja mennä eteenpäin kisa kerrallaan.

Pitkällä tähtäimellä haaveissa on päästä jonain päivänä edustamaan Suomea arvokisa-altaisiin.

– MM-kisoihin pääsy, tietenkin, uimari naurahtaa tavoitteekseen.

Juttua korjattu 18.12. klo 16.03. Tiia Mielonen ei ole historian ensimmäinen Saukkoja ikäkausimestaruusuinneissa edustanut uimari. Häntä ennen kisoissa on uinut ainakin Ville Pakkala, joka ui lyhyen radan IKM-uinneissa vuonna 2012 P16-sarjassa 100 metrin rintauinnissa.

Vauhtia ja kestävyyttä haluan kehittää entisestään.

#