keskiviikko 3.6.2020 | 17:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja laskee Tupalan nurkilla, montako yötä Nivalan Pyssymäellä hiihdettävään maakuntaviestiin on – Tällä hetkellä vastaus on kolme

Pe 3.1.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jouluahan meistä jokainen odottaa vuosittain. Tällä kertaa on ollut erityisen hyvä syy odottaa myös joulunajan päättymistä eli loppiaista. Silloin hiihdetään Nivalan Pyssymäellä Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti.

Moni on kenties kauhistellut viime päivien keliolosuhteita. Niin minäkin. Turhaan, sillä viestiorganisaatiolla on tilanne enemmän kuin hallussa. Varastoon tykitetystä säilölumesta ei toistaiseksi ole käytetty kolmannestakaan, joten lumitilanteesta ei tarvitse olla huolissaan. Eikä pakkasesta. Siitä ehkä vähän, miten sukset saa plussakelillä luistaviksi.

Sisarlehtemme Keskipohjanmaan toimittaja Jukka Anias muisteli juuri Nivalan edellistä maakuntaviestiä eli vuotta 2002. Jutun pääkuva teki vaikutuksen. Väkeä oli kuin sitä kuuluisaa pipoa. Niin kuuluttamon viereinen penkka kuin jokkisradankin valli olivat aivan täynnä katsojia.

Näin siitä huolimatta, että maastohiihto ei välttämättä ollut tuolloin, vajaa vuosi Lahden dopingkärykatastrofin jälkeen, niitä vilpillä verisesti loukatun kansakunnan rakastetuimpia lajeja.

En toki yhtään epäile, etteikö samanlaista kuvaa saisi otettua maanantainakin. Suomalaishiihtäjien menestys ei tällä hetkellä ole huippuvuosien tasolla, mutta maakuntaviestin kiinnostavuuteen se seikka ei ratkaisevasti heijasta. Pyssymäki tulee täyttymään tälläkin kertaa.

Nivalan ankkuri Juhani Kumpusalokin huomautti, että kotiyleisön tuki on erittäin arvokas asia. Nyt siitä pääsevät nauttiman nivalalaiset.

Aniaksen työtehtävänä oli 18 vuotta sitten seurata, miten rahaliikenne viestissä pelittää. Euro kun oli otettu käyttöön viestiviikolla. Kioskillakin saattoi maksaa makkaransa joko kuudella markalla tai yhdellä eurolla.

Rahasta puheen ollen, aiemmin olisin ollut valmis vaikka iskemään nettokuukausipalkan verran roposia Haapajärven voiton puolesta, mutta ykköstykki Tero Seppälän puuttuminen käänsi kelkan.

Viime vuonna Veteli oli jo karata voittoon, mutta Seppälä tuli ankkuriosuudella takaa ohi vieden isännät mestaruuteen. Tällä kertaa näin ei käy, vaan Vetelin konkariankkuri Kuisma Taipale saa tuuletella Pyssymäen maalisuoralla. Nivalakin mahtuu juuri ja juuri kymppisakkiin.

#