keskiviikko 3.6.2020 | 17:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan Liikuntakeskus pani koronan sulkeman Uikon remonttiin ennen aikojaan ja käyttää siihen vakiväkeään, ettei heitä tarvitse lomauttaa

Risto Puolimatka
Pe 3.4.2020 klo 17:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Se mikä tässä on positiivista on se, että ihmiset ovat ymmärtäneet, miksi julkinen liikuntapaikka on kiinni, sanoo Liikuntakeskus Uikon toimitusjohtaja Pekka Niemelä helpottuneena.

Ja kun ollaan likimain käytännöllisessä pakkotilanteessa, että ovet oli pantava kiinni, otetaan siitä kaikki hyöty irti. Uikko pantiin ennenaikaiseen vuosihuoltoon, ja jos ikkunan takaa kurkistelee, huomaa, että uima-allas on typötyhjä, vedestä ainakin. Työväkeä siellä saattaa näkyä.

Uikon altaissa on vettä noin 1200 kuutiota eli 1,2 miljoonaa litraa. Se antaa polskijoille heidän vaatimansa elementin, mutta samalla se käy rakenteiden päälle. Esimerkiksi altaiden silikonisaumaukset uusitaan ja rakenteisiin tehdään korjauksia, jos vaikkapa ruostetta rakenteista puskee laattojen saumoista läpi.

– Se olisi paloaseman säiliöautolle 67 tankillista, laskee toimitusjohtaja ja myös Nivalan VPK:n jäsen hallissa olevan veden määrää.

Uikon huollot ja remontit pyritään vetämään oman väen voimalla. Kaikki vakituisessa työsuhteessa olevat saavat jatkaa työmaalla, mutta työtehtävä saattaa olla tykkänään toinen. Esimerkiksi jääkoneen hoitaja ja hallin ravintolatoiminnan yleismies Tomi Räsänen ja uimaopettaja Juhani Niirola ovat vetäneet rakennusmiehen kamppeet niskaansa ja ovat tekemässä saunan rakenteista suorastaan sileää jälkeä.

– Ajateltiin, että tehdään pieni saunaremontti, Niemelä vitsailee siitä, mihin jouduttiin päätymään.

Räsäsellä on kokemusta kahden talon rakentamisesta, ja Niirolalla taas on kirvesmiehenkin pätevyys, eli miehet eivät ole ollenkaan oudossa maailmassa. Uikon saunojen lauteet ja seinäpaneelit ovat kadonneet ja osin myös kattopaneelit. Myös kaakeleista osa oli tullut 15 vuodessa elinkaarensa päähän.

– Meillä on pieni henkilöstö. Käydään vielä tarvittavat koulutukset läpi, muun muassa ensiapu, jos tämä vielä kestää, Niemelä laskeskelee.

Uikolla on työsopimussuhteisia työntekijöitä kymmenkunta. Heidät kaikki on tarkoitus pitää työssä koronaviruksen aiheuttaman sulkemisen ajan.

– Sitten kun tämä (sisäremontti) loppuu, siirrytään ulkopuolella, Niemelä miettii jatkoa.

Pakollisen seisokin aikana huolletaan kaikki allaslaitteistot, samoin keilahallin koneistot kokevat huollon. Sen sijaan jäähallin sosiaalitilat saavat olla nykyisellään suurelta osin, sillä nehän valmistuivat vasta viime syksyksi. Niissäkin tiloissa tehdään joitain pieniä takuukorjauksia.

Uikon vuosiremontti on yleensä ajoitettu varsinaisen väen lomakaudelle, ja siihen on tarvittu ulkopuolista työvoimaa. Nyt huoltoa aikaistettiin koronavirusepidemian takia, ja oma väki saadaan pidetyksi töissä.

Remontti pantiin alulle heti maaliskuun puolen välin jälkeen, ja valmista toivotaan tulevan viimeistään silloin, kun koronaviruksen selkä on taittunut.

– Oletettavaa on, että kun tämä pandemia päättyy, ihmiset ryntäävät tänne, Niemelä arvioi.

Uikon palveluja käytettiin vuonna 2019 noin 200 000 kertaa. Se oli avoinna 345 päivää, uimahalli 343 päivää. Uimahallissa kävijöitä oli viime vuonna runsaat 73 000, kuntosalilla yli 39 000 ja keilaamassa liki 20 000 ihmistä.

Jäähalli oli remontin takia viime vuonna poissa käytöstä maaliskuusta syyskuun loppuun. Avointen toimintaviikkojen aikana sen käyttöaste oli 87,2 prosenttia.

Kun tämä pandemia päättyy, ihmiset ryntäävät tänne.

#