keskiviikko 27.1.2021 | 14:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivala on jälleen mukana Kuntalaistutkimuksessa – Nivalalaisten vastaukset käydään huolella läpi ja ne ohjaavat kaupungin toimintaa kaupunkistrategiaa myöten

Eetu Kupulisoja
To 14.5.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Joihinkin nivalalaisiin postilaatikoihin on jo kolahtanut paksu kirje Kuntaliitolta. Nivala on tänäkin vuonna mukana Kuntaliiton toteuttamassa Kuntalaistutkimuksessa, jolla selvitetään kuntalaisten suhtautumista asuinkuntaansa. Kirjeen saa 300–2000 satunnaisesti valittua täysi-ikäistä nivalalaista.

– Kuntalaisten vastauksia käytetään pohjana kaupungin strategiassa, joka on kaupungin kaikkein tärkein paperi. Kyselyn saaneilla on nyt aito mahdollisuus vaikuttaa, hallintojohtaja Liisa Hankonen sanoo.

Tutkimuksessa kysytään vastaanottajan käsityksiä omasta asuinkunnastaan ja sen tavasta hoitaa asioita. Samalla selvitetään, mitä vastaajat ajattelevat kunnallisista palveluista ja miten he osallistuvat kuntansa päätöksentekoon. Vastaajia pyydetään muun muassa nimeämään kolme tärkeintä hyvän kotikunnan tekijää sekä arvioimaan, asuvatko he kunnassa vielä kolmen vuoden päästä.

– Palveluista kysytään yksityiskohtaisesti. Sen lisäksi vastaaja saa arvioida vaikuttamismahdollisuuksia kunnassa sekä kertoa esimerkiksi, onko hän kiinnostunut päätöksenteosta tai kuinka tyytyväinen hän on kunnan tiedottamiseen.

Sekä Nivalan kaupunki että tutkimuksen toteuttava Kuntaliitto luonnollisesti toivovat, että he, jotka kyselyn saavat, myös siihen vastaavat. Kyselyn tarkoitus on tarjota kunnille tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi.

– Tutkimuksen kattavuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi kyselyn vastausprosentti olisi hyvä saada mahdollisimman korkeaksi, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom perusteli Kuntaliiton tiedotteessa.

Nyt toteutettava kysely on yksi laajimmista kuntalaisten näkemyksiä kartoittavista selvityksistä. Nivala oli mukana vastaavassa kyselyssä myös vuosina 2017 ja 2015 osana ARTTU2-tutkimusohjelmaa. Liki kaikki ohjelmaan kuuluneet kunnat ovat edelleen mukana tutkimuksessa. Yhteensä mukana on tänä vuonna 43 kuntaa.

Kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu sanoo, että Kuntalaistutkimus antaa kaupungille hyödyllistä tietoa, jota voi verrata sekä verrokkikuntien vastauksiin että myös Nivalan aiempien kyselyiden vastauksiin.

– Kysymyspatterit ovat samat kuin ennen, joten tuloksia on hyvä vertailla. Olemme tehneet ARTTU-kuntien kanssa aktiivista yhteistyötä ja olleet mukana kyselytutkimuksissa, joten halusimme ehdottomasti mukaan nytkin, Karikumpu toteaa.

Myös kaupunginjohtaja alleviivaa, että kyselyn tuloksilla on aidosti merkitystä kaupungille sen toiminnan kehittämisen kannalta. Kuntalaisten mielipiteisiin suhtaudutaan vakavasti.

– Tällaisia tsekkauksia pitää tehdä, jotta nähdään, missä pitää petrata. Vastaukset käydään huolella läpi. Edelliskerroillakin vastausten antia on lähdetty jalkauttamaan toimintaan.

Kuntalaiskyselyn lisäksi tutkimukseen kuuluu myös päättäjäkysely, joka lähetetään niin ikään arvotulle joukolle päättäjiä.

Tutkimus toteutetaan touko-kesäkuun aikana. Postikyselyn saavat voivat vastata kyselyyn myös sähköisesti. Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa alkusyksyllä 2020.

Kyselyähkyä pukkaa

KOMMENTTI

Eetu Kupulisoja

Nivalalaiset ovat viime vuosina tottuneet kertomaan mielipiteitään ja antamaan palautetta kotikaupunkinsa asiantilasta. Ainakin siihen on tarjottu rutkasti mahdollisuuksia.

Viime vuonna nivalalaisilta pyydettiin näkemyksiä kaupungin osallisuussuunnitelmaan kesäkuussa ja kommentteja ehkäisevän päihdetyön malliin lokakuussa. Kaupungin eri toimialojen toteuttamien kyselyjen lisäksi nivalalaisia on pyydettiin osallistumaan ympäristöministeriön kyselyyn asiakaskokemuksista kaavoitukseen ja maankäytön suunnitteluun liittyvissä muutoshankkeissa heinäkuussa, Päiväkotibarometriin lokakuussa sekä Jokilaaksojen joukkoliikennekyselyyn marraskuussa.

Vuoden alussa kaupungin uusi markkinointitoimisto Várri toteutti kaupungin kanssa avoimen kuntalaiskyselyn. Ahkerimmat vastaajat saattavat siis jo potea pientä kyselyväsymystä.

Erilaiset kyselyt ovat muutenkin nykyään arkipäivää. Ei tarvitse kuin olla yksi yö hotellissa, niin parin päivän päästä kilahtaa sähköpostiin pyyntö antaa palautetta vierailusta ja sen onnistuneisuudesta.

Voisi siis sanoa, että kyselyitä tulee nykyään lähes ärsyttävyyteen asti. Siinä ruuhkassa paukut eivät välttämättä riitä jokaiseen Nivalaa koskevaan kyselyyn vastaamiseen, vaikka vastauksilla olisi niiden kyselijälle iso merkitys - ainakin isompi kuin kasvottomalle hotelliketjulle. Ei kyselyitä huvikseen järjestetä, vaan taustalla on aina aito tarve.

Kaikki edellä mainitut ovat olleet luonteeltaan enemmän tai vähemmän helppoja ja nopeita rasti ruutuun -tyyppisiä kyselyjä. Kuntaliiton Kuntalaistutkimus on laajuudessaan ihan eri maata. Jos sellainen omaan laatikkoon tipahtaa, siihen kannattaa ehdottomasti vastata ja vielä ajan kanssa. Kukapa meistä ei haluaisi, että oma asuinympäristö olisi taas hieman parempi paikka itselle ja muille.

#