tiistai 20.10.2020 | 08:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja kertoo Tupalan nurkilla vierailleensa virtuaalisesti nykypäivää Taistelukentällä – Eli katsoneensa puolustusvoimien uuden opetuselokuvan

To 6.8.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Puolustusvoimien kesäkuun alussa julkaisema Taistelukenttä 2020 -elokuva lähti samantien lentoon. Tämä myöhäisherännyt katsoi opetusvideoksi tarkoitetun vajaan 19 minuutin elokuvan vasta elokuun puolella, kun sen oli YouTubessa nähnyt jo yli 630 000 muuta. Ja olihan se kaiken saamansa hehkutuksen arvoinen.

Videon on tarkoitus kuvata mahdollisimman realistisesti, millaista nykyajan sodankäynti voisi olla. Ja sen se toden totta tekee. Odotin tosin, että kyberturvallisuus olisi ollut vieläkin suuremmassa roolissa.

Toki videolla nähtävä kuvitteellinen hyökkäys alkaa muun muassa sähkö- ja tietoliikennekatkoksia aiheuttavilla iskuilla, mutta pian ollaan kuitenkin jo perinteisemmällä sotatantereella. Kuten nyt varmasti oikeastikin kävisi, jos tässä sotaan ajauduttaisiin. Mutta voisi kuvitella, että ennen sitä yhteiskunta lamaannutettaisiin kyberhyökkäyksillä mahdollisimman rammaksi.

Uusi elokuva korvaa alkuperäisen, vuonna 1998 julkaistun Taistelukenttä-elokuvan. Oman varusmiespalvelukseni aikana kymmenen vuotta sitten en muista videota nähneeni tai siitä edes kuulleeni, vaikka sitä on inttilegendaksikin tituleerattu. Se voi tosin selittyä huonolla muistilla. Eiköhän tuota sodankyläläisessä auditoriossa ole silmät ristissä tihrustettu.

Erittäin laadukkaasti ja ammattimaisesti useamman vuoden projektina toteutettu elokuva on herättänyt mielenkiintoa ja kerännyt ylistystä myös ulkomailla. Esimerkiksi YouTube-videon kommenttikentässä on paljon kommentteja ulkomaisilta katsojilta, jotka hehkuttavat Suomen puolustusjärjestelmää. Innokkaimmat jopa lupaavat tarjota oman apunsa, mikäli Suomi joutuisi sotaan. Vaikuttavaa työtä puolustusvoimilta.

Toki kommentteja on paljon myös niin sanotuilta trolleilta, jotka mielipidevaikuttamisen kautta yrittävät levittää muun muassa Suomen puolustuskykyä vähättelevää ja usein myös Venäjä-myönteistä sanomaansa. Sota on uhkana totta kai oma lukunsa ja tällä hetkellä onneksi kaukainen sellainen, mutta moinen mielipidevaikuttaminen on arkipäivää. Siltä puolustautuminen on meidän jokaisen omissa käsissä. Terve kriittisyys onhyväksi.

#